Na području Grada Novalje uskoro počinje izgradnja samostojeće fotonaponske elektrane vrijedne 10 milijuna eura koja će proizvoditi 25 GWh električne energije godišnje, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore. Riječ je o projektu tvrtke RP Global, koja je u Hrvatskoj već realizirala investicije u vjetroelektrane Danilo u šibenskom zaleđu i Rudine u Dubrovačkom primorju, a ovo im je prvi projekt takvog tipa u Hrvatskoj.

Investicija bi lokalnoj samoupravi trebala donositi oko 250.000 kuna godišnje, a izmjenama Ugovora o financiranju Izmjena i dopuna Prostornoga plana Ličko-senjske županije povećava se postotak maksimalne pokrivenosti terena solarnim pločama s 25 na 50 posto površine građevne čestice.

Prije svake odluke o ulaganju nezaobilazan je korak susret s predstavnicima lokalne zajednice, a afirmativne i aktivne lokalne vlasti najbolje su što ozbiljan investitor može poželjeti. To onda i nas dodatno motivira da takvu dobrodošlicu opravdamo te uzvratimo otvorenim i korektnim odnosom. Od pripreme projekta i gradnje pa sve do vođenja pogona i održavanja trudimo se što više zapošljavati lokalne ljude. Govorimo o modernoj tehnologiji u kojoj nema velikog zapošljavanja, ali nama je svako radno mjesto značajno, ističe direktor RP Globala i dopredsjednik Zajednice obnovljivih izvora energije HGK Bojan Reščec, koji je dodao kako planiraju i širiti proizvodnju. Nadamo se da ćemo u godinama koje dolaze govoriti o troznamenkastim megavatima i milijunima eura ulaganja

Inače, prema izvještaju HROTE-a, u Hrvatskoj je prošle godine proizvedeno 72.016.131 kWh električne energije iz fotonaponskih elektrana, a ukupna proizvodnja električne energije iz OIE porasla je za 16,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio fotonaponskih elektrana u ukupnoj instaliranoj snazi (MW) je 6 posto.

Svi instalirani proizvodni kapaciteti obnovljivih izvora energije i kogeneracije u 2019. godini ukupne instalirane snage 877,38 MW proizveli su ukupno 2.882.229.100 kWh, s tim da je na domaći elektroenergetski sustav priključeno ukupno 48,5 MW novih postrojenja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju