Više smo puta pisali o tehnološkim rješenjima za probleme s radnom snagom u ugostiteljstvu. U nekim restoranima i kafićima već su zaposleni roboti koji uslužuju goste, a hrana i piće mogu se naručiti putem QR kodova, posebnih aplikacija i kioska za digitalno naručivanje. Svim tim rješenjima zajedničko je da je tehnologija zamijenila ljude. Mnogima se to, naravno, ne sviđa i žele da ih uslužuju konobari od krvi i mesa s kojima mogu porazgovarati i našaliti se, no bilo zbog nedostatka radne snage ili zbog želje za inovacijama, čini se kako ćemo u budućnosti sve češće nailaziti na tehnološka rješenja u kafićima i restoranima.

Jedno takvo rješenje predstavljeno je u Parizu u pizzeriji Pazzi koja se nalazi u centru grada. To je pizzeria u kojoj nema pizza-majstora, već su za pripremu mnogima omiljenog jela zaduženi - roboti.

Postupak naručivanja i pripreme jednostavan je i brz. Nakon (digitalne) narudžbe pizze robotske ruke odmah se bacaju na posao, a kako se nalaze iza stakla, kupci mogu pratiti cijeli proces. U samo pet minuta zavaljat će tijesto, staviti kečap i ostale sastojke, ovisno o narudžbi. Nakon toga pizza ide u peć, a kada bude gotova, robotska ruka stavlja je u kutiju za pizzu i daje kupcu. Cijeli proces traje samo oko pet minuta, a tijekom jednog sata roboti mogu ispeći čak 80 pizza. Cijena jedne iznosi između 7 i 13,60 eura.

U restoranu neće biti samo roboti već i ljudi od krvi i mesa, no oni neće imati nikakve veze s procesom pripreme pizza, već će biti zaduženi za stolove u restoranu, pomagati kupcima ako negdje zapne u procesu narudžbe itd.

Nije teško zaključiti da slične restorane možemo očekivati i u budućnosti, no ipak se nadamo da će prevladati mjesta u kojima je za kuhanje i donošenje hrane zadužena ljudska, a ne robotska ruka.

Izvor: Euronews