Centar u kojem nastaju hrvatski - roboti. S jednim se rukovao i premijer Andrej Plenković: "Zaista možemo biti ponosni"

Prednjačimo po pitanju robotike. S jednim se robotom u ponedjeljak na Fakultetu strojarstva i brodogradnje rukovao i premijer, a drugi je oko njega poskakivao. Evo o čemu je riječ.

DNEVNIK.hr | 29.06.2021. / 06:37

Galerija

Od robota koji pleše - do robota koji operira. Sve to nastaje u CRTI - Centru izvrsnosti za robotske tehnologije. ''Integriraju tri laboratorija - laboratorij za računalnu inteligenciju, laboratorij za autonomne sustave i medicinsku robotiku'', pojasnio je voditelj projekta Bojan Jerbić.

''Preko dvjesto operacija i više smo napravili s ovim uređajem'', rekao je neurokirurg Darko Chudy. Ono što CRTI čini jedinstvenom u Europi, pa i šire je između ostalog i to što ima operacijsku dvoranu u kojoj se ove tehnologije usavršavaju.

''Namjenjena je studentima u obrazovanju od prediplomskog, diplomskog, do doktorskog studija. Nakon toga je namjenjena znanstveno istraživačkom radu, ovdje se rade ozbiljni znanstveni projekti na svjetskoj razini. I treća razina je možda najvažnija, a to je suradnja s gospodarstvom'', istaknuo je dekan FSB-a Dubravko Majetić.

Primjerice, ovi strojevi namijenjeni su radu u proizvodnom pogonu, ne kao zamjena za radnike, već da im ubrzaju i olakšaju posao. Ruku robotu pružio je i premijer.

''Zaista možemo biti ponosni na njih, oduševljeni s dosadašnjim postignućima, i nastaviti ulagati i u znanost i u obrazovanje i u tehnologiju kako bi Hrvatska s ovakvim centrima bila predvodnik u inovacijama'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Ovaj projekt sufinanciran je europskim sredstvima i vrijedan je 37 milijuna kuna. A da ih bude više, treba i više ulagati u sveučilišta, poručuje rektor. ''Nemojmo podvući crtu ispred CRTI-ja jer ona je naša budućnost'', rekao je Damir Boras. Da bi ovi studenti i znanstvenici mogli stvarati budućnost, moraju razumjeti i druga područja poput biologije, neurokirurgije, genetike i upravo o tome i uče.

Slika nije dostupna Učenici osnovnih i srednjih škola pokazali svoju inovativnost i digitalne vještine u sklopu Generacija NOW programa

Amazonovo skladište (Foto: AFP) Nova radna snaga u Amazonovim skladištima: Predstavljeni roboti Ernie i Bert

''To je potpuno nova struka inženjera strojarstva koja se uvijek vezivala uz strojeve, nekakvu prljavu industriju, međutim naši inženjeri s obrazuju na interdisciplinarni način'', istaknuo je Jerbić. Za svoju budućnost ne moraju brinuti.

''Većina kolega, a i osobno i ja imamo već nekoliko ponuda za posao što u Hrvatskoj, što u inozemstvu i tu dobivamo takva znanja pomoću kojih smo još više kompetentni na tržištu'', kazao je student FSB-a Mihael Mikulec. Od jeseni kreće novi studij mehatronike i robotike. Interes je velik, 80 prijavljenih na 60 mjesta. Osim ostvarenja dječačkog sna i igranja s robotima, ovaj fakultet i centar daju mnogo više.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti