U SAD-u odobrena prva kontracepcijska pilula bez recepta

SAD su se ovim potezom pridružile više od 100 zemalja diljem svijeta koje su omogućile slobodnu prodaju kontracepcijskih pilula

Hina | 14.07.2023. / 10:49

Kontracepcijeske tablete, ilustracija
Kontracepcijeske tablete, ilustracija (Foto: Getty Images)

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila je u četvrtak da će kontracepcijske pilule Opill biti dostupne bez recepta za žene svih dobi.

Agencija je u priopćenju rekla da će odobrenje za prvu pilulu bez recepta na američkom tržištu pomoći ublažavanju prepreka ženama u pristupu kontracepciji, prenio je BBC.

Proizvođač Opilla rekao je da će najvjerojatnije biti dostupan u slobodnoj prodaji početkom 2024. ali još nije poznata cijena.

Manje nuspojava i zdravstvenih rizika

Liječnici kažu da je tableta koja sadrži samo progestin, često poznata kao "mini pilula", sigurniji oblik kontracepcije, jer ne sadrži estrogen, što znači da ima manje nuspojava i zdravstvenih rizika.

Najčešće nuspojave Opilla uključuju neredovito krvarenje, glavobolje, vrtoglavicu i mučninu.

SAD se pridružuje više od 100 zemalja diljem svijeta koje su omogućile slobodnu prodaju kontracepcijskih pilula, uključujući većinu zemalja Latinske Amerike, kao i Indiju, Kinu i Veliku Britaniju.

Učinkovitija od drugih kontrcepcijskih metoda bez recepta

Kada se koristi prema uputama, dnevna oralna kontracepcija je sigurna i očekuje se da će biti učinkovitija od trenutno dostupnih kontracepcijskih metoda bez recepta u sprječavanju neželjene trudnoće, rekla je dr. Patrizia Cavazzoni, direktorica FDA-ovog Centra za procjenu i istraživanje lijekova.

Odobrenje je uslijedilo nakon što je savjetodavni odbor stručnjaka FDA-a u svibnju jednoglasno izglasao preporuku da se pilula može nabaviti u slobodnoj prodaji.

Zabrinutost znanstvenika

Neki su znanstvenici izrazili zabrinutost oko toga mogu li mlade žene i one s ograničenom pismenošću razumjeti upute, uključujući i to da ne uzimaju pilule ako su imale rak dojke.

Ali članovi povjerenstva zaključili su da su žene s rakom dojke u kontaktu s liječnicima i svjesne da ne bi trebale uzimati hormonsku kontracepciju.

Stručnjaci kažu da se žene, a posebno tinejdžerke, susreću s nizom prepreka u pristupu uslugama vezanim uz reproduktivno zdravlje, uključujući nedostatak zdravstvenog osiguranja i poteškoće u pronalaženju prijevoza na preglede kod liječnika.

Žene se također ponekad suočavaju sa stigmom i sramom kada pokušavaju nabaviti pilulu, dodaju stručnjaci.

U SAD-u su neka istraživanja otkrila da je gotovo polovica trudnoća neplanirana.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti