U SAD-u pokrenuta velika tužba koja tvrdi da jedni bomboni nisu dobri za čovjeka zbog određene kemikalije

U tužbi se navodi da proizvođač nije upozorio potrošače na rizike konzumacije slatkiša koji sadrže titanijev dioksid.

Branimir Vorša | 20.07.2022. / 08:07

Skittles
Skittles (Foto: Afp)

Grupa američkih potrošača tuži proizvođača slatkiša Mars zbog kontinuirane upotrebe potencijalno otrovnih nanočestica u bombonima Skittles.

Grupna tužba, koju su prošli tjedan u Kaliforniji podnijeli Jenile Thames i drugi, tvrdi da Mars nije uspio adekvatno upozoriti kupce o kemikaliji, titanijevom dioksidu, koja je "neprikladna za ljudsku prehranu" i stoga je počinio prijevaru izostavljanjem tog upozorenja.

Superhrana, ilustracija Nutricionisti upozoravaju javnost da ne nasjeda na naslove o pojedinačnoj "superhrani": Raznolika prehrana najbolji je pristup

Mars kaže da su Skittles napravljeni u skladu s propisima FDA, koji dopuštaju upotrebu titanijevog dioksida u količini manjoj od jedan posto osušene težine hrane, te da tvrtka nije učinila ništa loše. Titanijev dioksid (TiO2) je bijelo bojilo koje se obično koristi u slasticama, kolačima, ukrasima za torte, svijećama, pasti za zube, kozmetici, bojama i papiru.

Od ožujka ove godine, titanijev dioksid je zabranjen kao dodatak hrani u Europi zbog zabrinutosti oko genotoksičnosti (oštećenje DNK koje može uzrokovati rak) i nesigurnosti oko toga koju količinu je sigurno konzumirati. Otprilike polovica čestica titanijevog dioksida spada u nano područje (širine manje od 100 nanometara).

Još 2016. godine Mars je obznanio da će u roku od pet godina postupno ukinuti upotrebu umjetnih boja, a kasnije je tvrtka pojasnila da to uključuje i titanijev dioksid.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo da na pretilost utječe kvaliteta, a ne količina konzumirane hrane

Washington Post izvještava da se u tužbi tvrdi da je Mars iznevjerio vlastito obećanje potrošačima, jer više od šest godina kasnije, tuženik nastavlja prodavati proizvode s titanijevim dioksidom bez znanja potrošača koji kupuju njihove proizvode.

U tužbi se navodi da Mars nije upozorio potrošače na rizike konzumacije slatkiša koji sadrže titanijev dioksid.

Tuženik se oslanja na popis sastojaka koji je naveden sitnim tiskom na poleđini proizvoda, čije je čitanje dodatno otežano nedostatkom kontrasta u boji između fonta i pakiranja, tvrdi se u tužbi.

Druge marke slatkiša jarkih boja kao što su Sour Patch Kids, Swedish Fish i Nerds ne sadrže titanijev dioksid, navodi se u tužbi.

Europski proizvođači hrane imaju rok do kolovoza za postupno ukidanje upotrebe te kemikalije. Europska odluka temeljila se na analizi tisuća studija na miševima i štakorima koje je sastavila Europska agencija za sigurnost hrane, a koje sugeriraju da titanijev dioksid uglavnom prolazi ravno kroz tijelo, ali male količine čestica se apsorbiraju. Kako bi se kemikalija mogla akumulirati u tijelu tijekom vremena, Europska agencija za sigurnost hrane rekla je da ne može isključiti genotoksične učinke.

Pretilost Kontroverzna ideja za smanjenje pretilosti: Biste li konzumirali čokoladicu na kojoj je slika operacije srca ili mrtvog psa?

Agencija za prehrambene standarde Velike Britanije odlučila je ne zabraniti titanijev dioksid u hrani, nakon što je pregledala europsku odluku i utvrdila da postoji previše ograničenja i nesigurnosti u navedenim studijama da bi poduprli donesene zaključke.

Agencija iz Velike Britanije rekla je da tekst zaključka Europljana "nije od pomoći" u priopćavanju rizika i da bi mogao izazvati nepotrebnu zabrinutost javnosti, ali navodi da su potrebni bolji podaci za točniju procjenu.

Australska agencija za hranu još uvijek istražuje problem. Već su odbacili zaključke iz jedne studije na miševima koja povezuje titanijev dioksid s rakom, na temelju nedostataka u dizajnu studije, ali planiraju opsežniju reviziju.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti