U Sloveniji se izlegle tri čovječje ribice

U Postojnskoj jami na svijet su prije četiri godine došle tri čovječje ribice, a javnosti su predstavljene tek sada.

Viktorija Bednjanec | 13.06.2020. / 08:39

Galerija

Tri ružičaste, tanke, duguljaste i slijepe čovječe ribice mogu se vidjeti u slovenskom parku Postojnska jama. Prije četiri godine djelatnici parka uspjeli su promatrati izlijeganje, a šanse za njihovo preživljavanje bile su manje od jedan posto.

Otkad su se jaja izlegla, bili smo vrlo uzbuđeni, ali onda smo imali tisuće sumnji. Kako će preživjeti? Kako ćemo ih hraniti? Kako ćemo ih zaštititi od zaraze? Kako će se socijalizirati?, rekao je Marjan Batagelj, ravnatelj Parka Postojnska jama.

Čovječja ribica može narasti od 25 do 30 centimentara. U Postojnskoj jami postavljen je poseban laboratorij u kojem se nadziru prije predstavljanja javnosti. Budući da ne vole svjetlo, promatra ih se infracrvenom kamerom.

Imamo vodu iz jame i sustav filtriranja na dnu. Imamo kombinaciju mehaničkog, biološkog i kemijskog čišćenja vode. Voda teče kroz sustav odvojeno u svaki kontejner kako bi više-manje bili u sterilnim uvjetima. Voda se ne miješa kako se zaraza ne bi širila u slučaju da s ijednom od njih nešto nije u redu, objasnila je biologinja Katarina Konduc.

Iako se ne čini tako na prvi pogled, čovječje ribice zbog jakih strujanja podzemnih voda imaju izuzetno mišićava tijela. Žive do 100 godina i potpuno su prilagođene životu u tami. Bez hrane mogu izdržati i do osam godina. Osim u Sloveniji, prisutna su još jedino u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti