U Velikoj Britaniji odobren prvi lijek protiv bolesti COVID-19 u obliku pilule, smanjuje rizik od teškog oblika COVID-a i smrti za 50 posto

Lijek sprječava stvaranje prevelikog virusnog opterećenja u tijelu, a s tim i težinu same bolesti.

Branimir Vorša | 04.11.2021. / 12:54

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska regulatorna agencija za lijekove i zdravstvenu skrb (MHRA) odobrila je uporabu prve pilule za liječenje od bolesti COVID-19.

Lijek Molnupiravir, koji je upravo odobrila MHRA za korištenje u Velikoj Britaniji, namijenjen je osobama koje imaju pozitivan test na COVID-19 i koje imaju najmanje jedan rizičan faktor za razvoj teškog oblika te bolesti, poput dijabetesa, srčanih bolesti, pretilosti ili su starije od 60 godina.

Slika nije dostupna Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija eksperimentalnog oralnog lijeka protiv covida-19

Slika nije dostupna AstraZeneca ima novi lijek za COVID-19 koji bi mogao ljude štititi od teškog oblika bolesti ili smrti i do 18 mjeseci

MHRA ističe da je lijek siguran i učinkovit u smanjivanju rizika od hospitalizacije i smrti kod ljudi s blagim do umjerenim simptomima COVID-a i koji spadaju u rizične skupine.

Molnupiravir remeti razmnožavanje novog koronavirusa u tijelu, a proizvode ga tvrtke Ridgeback Biotherapeutics i Merck Sharp & Dohme (MSD).

Na taj način lijek sprječava stvaranje prevelikog virusnog opterećenja u tijelu, a s tim i težinu same bolesti.

Iz MHRA napominju da se lijek trebao uzeti u što kraćem roku nakon pozitivnog testa na COVID-19 te unutar prvih pet dana od dijagnoze bolesti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti