Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija eksperimentalnog oralnog lijeka protiv covida-19

Merck & Co objavio je u srijedu da je s UN-ovim patentnim uredom Medicines Patent Pool (MPP) potpisao sporazum kojim će više od stotinu farmaceutskih tvrtki dopustiti proizvodnju generičkih verzija njegova eksperimentalnog oralnog lijeka protiv covida-19.

Hina | 27.10.2021. / 14:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američka farmacetuska tvrtka Merck rekla je da će se licenca kojom se odriče tantijema odnositi na 105 država niskih i srednjih prihoda.

Sporazumom će proizvođači koje odabere MPP moći proizvoditi generičke verzije molnupiravira, antivirusnog oralnog lijeka koje je razvila partnerska tvrtka Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je 11. listopada podnio američkom regulatoru i Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA) hitno odobrenje za uporabu tog lijeka koji je u kliničkim ispitivanjima prepolovio rizik za razvoj težih oblika bolesti i smrti ako se daje u ranoj fazi bolesti covid-19.

Farmaceutske tvrtke moći će zatražiti licencu od MPP-a, a to uključuje i transfer tehnologije za što neće plaćati tantijeme sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava pandemiju u kategoriju hitne prijetnje međunarodnom javnom zdravlju.

Merck je ranije ove godine potpisao bilateralni sporazum o licenci s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova, među kojima su Aurobindo Pharma, Cipla Ltd, Dr. Reddy's Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals.

Sporazum s MPP sada širi prostor za uključenje drugih proizvođača lijekova.

Zaklada Bill & Melinda Gates objavila je prošli tjedan da će izdvojiti 120 milijuna dolara u razvoj generičkih verzija molnupiravira kako bi pomogla državama niskih prihoda da dobiju jednak pristup lijeku.

Merck je nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom, Francuskom i drugim zemljama o prodaji monupiravira, a i Europska unija razmatra potpisivanje ugovora s Merckom. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti