Kako izbjeći velike gužve na cestama, pogotovo u vrijeme kada ljude odlaze i vraćaju se s posla? Danas dio ljudi koristi bicikle ili električne romobile, no u budućnosti bi mogli imati puno brže rješenje – leteće taksije. Na takvim vozilima već rade neke kompanije, a jedna je od njih i Uber.

Njihov je cilj do 2023. predstaviti uslugu "Uber Air", odnosno kako samo ime kaže, leteće taksije. Korak prema tom cilju napravili su ovaj tjedan potpisivanjem suradnje s Hyundaijem u razvoju električnih letećih automobila koji će imati sposobnost vertikalno polijetati i slijetati. Dakle, neće im trebati zrakoplovna pista, već će putnike moći pokupiti na klasičnim parkiralištima i prevesti ih zračnim putem do odredišta.

Leteći taksi (Foto: Hyundai)

Dok su u Uberu prilično optimistični u vezi s letećim taksijima, u Hyundaiju su ipak realniji te izvršni potpredsjednik kompanije Euisun Chung očekuje "komercijalizaciju urbanih zračnih mobilnih servisa do 2028."

Uber je dosad na svom projektu letećih taksija dogovorio partnerstvo s osam kompanija, poput npr. Boeingove tvrtke Aurora Flight Sciences, dok je Hyundai prvi proizvođač automobila koji im se priključio na tom velikom i ambicioznom projektu. Kada spominjemo Hyundai i električne automobile, podsjetimo da je kompanija nedavno investirala milijune eura u Rimac Automobile, s kojim surađuju na razvoju električne jurilice.

Konceptno vozilo, to jest letjelica koju razvijaju s Uberom bit će napravljena za prijevoz četiri osobe i pilota, uz doseg od oko 100 kilometara s jednim punjenjem baterije. Letjet će na visinama između 300 i 600 metara, uz maksimalnu brzinu od gotovo 300 km/h. Prošle su godine u južnokorejskoj kompaniji najavili ulaganja od 1,5 milijardi dolara u urbanu zračnu mobilnost do 2025. godine, a vozilo/letjelica na kojoj rade s Uberom samo je jedan korak u tom projektu.

 

Izvor: Reuters