Uber i Hyundai surađuju na električnim letećim taksijima

Umjesto klasičnih taksija, uskoro bi se preko Uberove aplikacije mogli pozivati leteći taksiji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2020. / 17:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kako izbjeći velike gužve na cestama, pogotovo u vrijeme kada ljude odlaze i vraćaju se s posla? Danas dio ljudi koristi bicikle ili električne romobile, no u budućnosti bi mogli imati puno brže rješenje – leteće taksije. Na takvim vozilima već rade neke kompanije, a jedna je od njih i Uber.

Alpha Two Još jedan igrač na tržištu: Ovo je Airbusov taksi budućnosti

Njihov je cilj do 2023. predstaviti uslugu "Uber Air", odnosno kako samo ime kaže, leteće taksije. Korak prema tom cilju napravili su ovaj tjedan potpisivanjem suradnje s Hyundaijem u razvoju električnih letećih automobila koji će imati sposobnost vertikalno polijetati i slijetati. Dakle, neće im trebati zrakoplovna pista, već će putnike moći pokupiti na klasičnim parkiralištima i prevesti ih zračnim putem do odredišta.

Dok su u Uberu prilično optimistični u vezi s letećim taksijima, u Hyundaiju su ipak realniji te izvršni potpredsjednik kompanije Euisun Chung očekuje "komercijalizaciju urbanih zračnih mobilnih servisa do 2028."

Uber je dosad na svom projektu letećih taksija dogovorio partnerstvo s osam kompanija, poput npr. Boeingove tvrtke Aurora Flight Sciences, dok je Hyundai prvi proizvođač automobila koji im se priključio na tom velikom i ambicioznom projektu. Kada spominjemo Hyundai i električne automobile, podsjetimo da je kompanija nedavno investirala milijune eura u Rimac Automobile, s kojim surađuju na razvoju električne jurilice.

Leteći taksi Bell Nexus (Foto: Screenshot/Bell Nexus) Je li ovo budući Uberov zračni taksi?

Konceptno vozilo, to jest letjelica koju razvijaju s Uberom bit će napravljena za prijevoz četiri osobe i pilota, uz doseg od oko 100 kilometara s jednim punjenjem baterije. Letjet će na visinama između 300 i 600 metara, uz maksimalnu brzinu od gotovo 300 km/h. Prošle su godine u južnokorejskoj kompaniji najavili ulaganja od 1,5 milijardi dolara u urbanu zračnu mobilnost do 2025. godine, a vozilo/letjelica na kojoj rade s Uberom samo je jedan korak u tom projektu.

 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti