Uber kažnjen s 10 milijuna eura zbog kršenja prava - vozača

Uber se, očekivano, žalio na odluku te dodao kako će uvijek konstruktivno surađivati s vlastima.

Hina | 01.02.2024. / 09:29

Uber (Foto: AFP)

 Nizozemski regulator (DPA) izrekao je u srijedu američkoj digitalnoj platformi za usluge prijevoza Uber Technologies novčanu kaznu od 10 milijuna eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka vozača.

Više od 170 vozača u Francuskoj požalilo se na Uberovo kršenje propisa organizaciji za ljudska prava koja je u njihovo ime podnijela tužbu francuskoj agenciji za zaštitu podataka. Budući da je Uber europsko sjedište registrirao u Nizozemskoj, tužba je proslijeđena DPA.

Nizozemski regulator izrekao je u srijedu Uberu kaznu, utvrdivši da u ugovorima o poslovnoj suradnji nije precizirao koliko dugo čuva osobne podatke vozača ni kako ih štiti pri slanju pravnim subjektima u drugim zemljama izvan Europskog ekonomskog područja, koje nije imenovao.

Waymo Iz Uberove aplikacije sada je moguće naručiti robotaksije

Američka digitalna kompanija istodobno je vozačima nepotrebno otežala uvid u njihove podatke i pribavljanje kopije, zaključila je DPA.

Postupak je bio 'zakopan' duboko u aplikaciji i raspoređen na nekoliko izbornika, utvrdio je nizozemski regulator, dodajući da je kompanija poduzela mjere kako bi poboljšala odnos prema podacima vozača i da se žalila na odluku.

Uber je u priopćenju naglasio da kontinuirano "poboljšava postupke podnošenja zahtjeva za uvidom u podatke", dodajući da će "uvijek konstruktivno surađivati s vlastima kako bi otklonila njihove bojazni".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti