Uber s NASA-om radi na razvoju letećih taxija

Šef Ubera za razvoj proizvoda Jeff Holden rekao je da će Uber 2020. u Los Angelesu početi testirati leteće taxije za četiri osobe koji će se kretati brzinom od oko 322 kilometara na sat.

Martina Čizmić | 08.11.2017. / 18:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Uber u suradnji s NASA-om sudjeluje u zajedničkom pothvatu javnog i privatnog sektora u razvijanju softvera koji će ta tvrtka koristiti kako bi upravljala "letećim taksi" rutama koje bi mogle funkcionirati kao usluge koje taj servis već pruža na tlu.

Uber je objavio da je riječ o prvom službenom ugovoru koji je NASA potpisala, a koji pokriva niske letove, a ne one izvan atmosfere. NASA takve ugovore koristi kako bi razvijala rakete od kasnih 50-ih godina prošlog stoljeća.

Šef Ubera za razvoj proizvoda Jeff Holden rekao je da će Uber 2020. u Los Angelesu početi testirati leteće taksije za četiri osobe koji će se kretati brzinom od oko 322 kilometara na sat, što će biti drugo testno tržište nakon Dallasa i obližnjeg grada Fort Wortha.

Uber diljem svijeta vodi bitke oko zakona i regulacija otkad je početkom ovog desetljeća krenuo sa svojom aplikacijom za taksi, što uključuje i London gdje se žali protiv odluke o oduzimanju dozvole iz sigurnosnih razloga.

Holden je najnovije planove Ubera oko letećih taksija predstavio na Web Summitu, internetskoj konferenciji u Lisabonu na kojoj je naglasio da rade na dobivanju odobrenja od zrakoplovnih regulatora prije no što pokrenu takve usluge.

Stvarnost je da je Uber jako narastao kao tvrtka, rekao je Holden u razgovoru uoči svog govora.

Sad smo velika tvrtka na svjetskoj pozornici, a ne možete raditi iste stvari kad ste široko rasprostranjena, globalna tvrtka kao kad ste malen, sklepan start-up, dodao je.

NASA je priopćila kako je u siječnju potpisala dogovor s Uberom koja toj tvrtki omogućava da se pridruži nizu industrijskih partnera koji rade s NASA-om kako bi razvili razne sustave letećeg prometa bez vozača.

Uber pokušava ubrzati razvoj nove industrije električnih, gradskih letećih taksija na zahtjev, istaknuo je Holden. Klijenti će moći naručiti prijevoz preko pametnih telefona na isti način kao što to već čine na tlu u više od 600 gradova diljem svijeta.

Uvođenje međugradskih letećih taksija planirano je do 2023.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti