Udruga Digitalna Hrvatska želi uvesti Hrvatsku u digitalno doba što prije

Digitalna Hrvatska želi promicati nove tehnologije i poslovne modele koji nastaju njihovom uporabom.

Martina Čizmić | 01.01.2018. / 07:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krajem 2017. u Zagrebu je osnovana udruga Digitalna Hrvatska koja za cilj ima promicati nove tehnologije i poslovne modele nastale njihovom uporabom.

Kako su istaknuli u priopćenju Hrvatska, unatoč napretku gospodarstva posljednjih nekoliko godina, još uvijek zaostaje za ostalim europskim zemljama.

Posebno zabrinjava činjenica da je prema Europskoj komisiji Hrvatska najlošija u Europskoj uniji u odnosu na razvoj širokopojasne komunikacijske infrastrukture i njegove kvalitete. Budući su prema relevantnim istraživanjima sve tri hrvatske mobilne telekomunikacijske mreže među najboljima u Europi, na ovako loš rezultat utječe uglavnom loše stanje infrastrukture u nepokretnim telekomunikacijama gdje ne postoji zadovoljavajuća razina tržišnog natjecanja koja bi mogla potaknuti na dodatna ulaganja, unaprjeđenje kvalitete i smanjenje cijena u fiksnim komunikacijama.

Jedino u čemu Hrvatska ostvaruje pozitivne rezultate je korištenje interneta, što govori kako građani prepoznaju prednosti koje im "digitalno" donosi, ali i nisku razinu digitalnog razvoja na kojem se Hrvatska trenutno nalazi.

To je bio tek jedan od razloga za okupljanje četiri tvrtke - Tele2, Uber, M+ Grupe i DOK-ING-a i osnivanje udruge Digitalna Hrvatska.

Digitalna Hrvatska je platforma kroz koju ćemo znanje i iskustvo privatnog sektora dobronamjerno ponuditi nositeljima javne vlasti kako bi što brže i lakše spoznali stvarne potrebe gospodarstva i mogli donositi odluke koje će olakšati implementaciju novih tehnologija te razvoj novih usluga koje se temelje na njima, istaknuo je izvršni direktor udruge Đuro Lubura, stručnjak za telekomunikacije i tržišno natjecanje u telekomunikacijama.

Osim osnivača, Digitalnoj Hrvatskoj pridružilo se još članica među kojima su HUB 385, Bellabeat, STEMI, Hangae 18 i odvjetničko društvo Tus Novokmet Smrček.

Ključni smjerovi djelovanja Digitalne Hrvatske su, kako ističu, promicanje novih tehnologija i poslovnih modela koji nastaju njihovom uporabom, poticanje razvoja infrastrukture – primarno infrastrukture za e-mobilnost i telekomunikacijske infrastrukture, promicanje tržišnog natjecanja kao ključnog faktora razvoja, poticanje poboljšanja investicijske i općenito poduzetničke klime te poticanje prilagodbe obrazovnog sustava potrebama gospodarstva i zahtjevima budućnosti. Žele građanima i nositeljima vlasti u Hrvatskoj približiti mogućnosti povezane s tehnološkim promjenama koje oblikuju današnjicu i koristi koje bi prihvaćanje tih prilika donijelo cijeloj Hrvatskoj.

Otvoreni smo za sve poslovne subjekte koji prepoznaju važnost i nužnost digitalne transformacije i koji su spremni poticati promjene te sudjelovati u njima. Želimo utjecati na brzinu i tijek društvenih promjena kako bismo otvorili mogućnosti za nove poslovne prilike koje bi dovele do rasta gospodarstva i poboljšanja životnog standarda naših građana, dodaje Lubura te naglašava kako je Digitalna Hrvatska zamišljena kao platforma kroz koju će se artikulirati zahtjevi za 'hvatanjem koraka' s digitalnom i tehnološkom transformacijom koja karakterizira današnji svijet.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti