Pravo na tužbu protiv tehnoloških divova zbog kršenja propisa EU-a koji bi trebali obuzdati njihovu moć trebali bi, uz kompanije, imati i europski potrošači, upozorile su udruge za zaštitu privatnosti i prava potrošača i brojni akademici.

Poziv udruga i akademika vremenski se poklopio sa završnom fazom rasprava u Europskom parlamentu i među članicama EU-a o Zakonu o digitalnim tržištima (DMA) koji je prije više od godinu dana predložila povjerenica EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Tomislav Sokol Europski parlament kreće u ozbiljnije reguliranje velikih internetskih platformi: Stajemo na kraj kršenju protumonopolskih pravila

Nacrt zakona sadrži smjernice za tehnološke divove i u osnovi cilja na tehnološke divove Apple, Google, Facebookovu krovnu tvrtku Metu, Amazon i Microsoft, primjećuje Reuters.

Pravo na tužbe protiv tehnoloških tvrtki trebali bi, prema aktualnoj verziji zakona, imati samo poslovni klijenti, a skupina od 31 udruge i akademici smatraju da bi trebalo biti prošireno i na građane.

DMA mora omogućiti korisnicima, kako pojedinačno tako i kolektivno, da podižu tužbe zbog kršenja propisa iz DMA pred sudovima članica, navodi grupa u otvorenom pismu institucijama EU-a.

Telekomunikacije, ilustracija Što nas očekuje na tržištu telekomunikacija u 2022.? Žešća tržišna utakmica, novi zakon i velike investicije telekoma

Pismo su, među ostalima, potpisali europska udruga za zaštitu potrošača BEUC, međunarodna udruga Privacy International, američki Centar za digitalnu demokraciju i Consumer Federation of America, Unija za građanske slobode u Europi, Europska digitalna prava,

Pridružili su im se i akademici sa Sveučilišta Oxford, Bečkog sveučilišta ekonomije i poslovanja u Beču i amsterdamskog Sveučilišta.

Zastupnici EP-a spremni su razmotriti tu mogućnost, ali zemlje EU-a do sada su ignorirale takve zahtjeve.

Europski zakon (Foto: Getty Images) Sve je spremno za okršaj EU i velikih tehnoloških tvrtki: Facebooku ni promjena imena neće pomoći da pobjegne od novih pravila

Koalicija je pozvala zakonodavce i zemlje EU-a i da potrošačkim udrugama i predstavnicima civilnog društva omoguće sudjelovanje u procesima skiciranima nacrtom zakona kako bi se njihove potrebe odrazile u odlukama Komisije o tehnološkim divovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju