Ugledni filozof umjetne inteligencije tvrdi: Neki chatbotovi čak bi mogli pokazivati neku vrstu osjećaja

Uvjeren je kako bi ti veliki jezični modeli mogli uskoro razviti koncept "sebe, razmišljati o svojim željama te komunicirati i stvarati odnose s ljudima".

Martina Čizmić | 14.04.2023. / 08:53

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Jedan od najistaknutijih svjetskih filozofa umjetne inteligencije, akademik Nick Bostrom, smatra da bi neki chatbotovi s umjetnom inteligencijom mogli pokazivati naznake osjećaja. No, kako je pojasnio u razgovoru za New York Times, ne na način na koji ljudi razmišljaju o osjećajima.

Bostrom je rekao da on o osjećajima razmišlja u stupnjevima, a kad takvo razmišljanje primijeni na svijet u kojem se umjetna inteligencija brzo razvija, stvari počinju poprimati drugačiji izgled.

Umjetna inteligencija, ilustracija Neuroznanstvenik upozorava: Chatbotovi s umjetnom inteligencijom na putu su da postanu sociopati opasni za ljude

Ako priznate da se ne radi o pristupu "sve ili ništa", onda nije tako dramatično reći da bi neki od ovih chatbotova s umjetnom inteligencijom vjerojatno mogli biti kandidati za posjedovanje nekih stupnjeva osjećaja, rekao je Bostrom.

Iako se u nekoliko navrata spominjalo kako bi umjetna inteligencija mogla postati svjesna same sebe (a neki su tvrdili da se to već dogodilo), Bostrom smatra kako bi bilo pogrešno reći da chatbotovi poput ChatGPT-a nemaju neku vrstu svijesti.

Rekao bih da, s ovim velikim jezičnim modelima nije, pošteno reći kako smo jednostavno izbacuju tekst. Oni pokazuju i tračak kreativnosti i razumijevanja koji su prilično impresivni i mogu ukazivati na neki stupan rasuđivanja, dodao je Bostrom.

Uvjeren je kako bi ti veliki jezični modeli mogli uskoro razviti koncept "sebe, razmišljati o svojim željama te komunicirati i stvarati odnose s ljudima".

No, upozorava da, ako umjetna inteligencija postane "osjećajnija", to može u potpunosti promijeniti situaciju.

Slika nije dostupna Sljedeći korak u razvoju AI je svijest: "To bi zasjenilo sve što smo dosad napravili"

Kad bi umjetna inteligencija pokazala znakove osjećaja, vjerojatno bi imala određeni stupanj moralnog statusa, rekao je Bostrom. To znači da bi postojali određeni načini odnosa prema njoj koji bi bili pogrešni, baš kao što bi bilo pogrešno šutnuti psa ili da istraživači izvedu operaciju na mišu bez anestezije.

Iako bi neki mogli reći da su trenutno dostupne verzije umjetne inteligencije samo dobro trenirani algoritmi, brzina kojom se umjetna inteligencija razvija trebala bi nas ipak potaknuti da razmislimo i o mogućnosti "svijesti" i "osjećaja" kod takvih sustava. Ma koliko to nevjerojatno zvučalo danas.

 Izvor: New York Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti