Ugledni gost na FER-u: Daljnji razvoj Hrvatske uvjetovan je radnim mjestima vezanim uz visoku tehnologiju

FER je realizirao 21 projekt iz Europskog socijalnog fonda, s ukupnim budžetom od oko 10 milijuna eura.

Martina Čizmić | 16.12.2023. / 10:02

Nicolas Schmit u posjetu FER-u (Foto: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu)

 U okviru posjeta Hrvatskoj povodom završetka Europske godine vještina, povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna pitanja Nicolas Schmit posjetio je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) u pratnji ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića i suradnika.

Dekan Vedran Bilas sa suradnicima upoznao je goste s FER-ovim projektima financiranim iz fondova EU, predstavio Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije te projekte u području umjetne inteligencije, programe zajedničkih europskih diplomskih studija i cjeloživotnog obrazovanja. Naglasak je na cjelovitom pristupu izgradnji obrazovnog, tehnološkog i poslovnog ekosustava u Hrvatskoj za stvaranje i zadržavanje mladih stručnjaka.

Od 2014. do 2020. FER je realizirao 21 projekt iz Europskog socijalnog fonda, s ukupnim budžetom od oko 10 milijuna eura. Među njima 12 je projekata s proračunom većim od 500.000 eura, a usmjeravaju se na popularizaciju STEM-a i razvoj profesionalnih vještina. U sklopu međunarodne razmjene, naš fakultet kroz Erasmus program prima oko 200 studenata iz Europe, većinom iz Portugala, Francuske, Italije i Slovenije, a sličan broj naših studenata posjećuje europska sveučilišta, istaknuo je dekan Bilas.

Pokrećemo nova poduzeća i akceleracijske programe poput Nuqleusa, koji otkriva probleme industrije, predlaže rješenja na temelju inovativnih tehnologija i formira interdisciplinarne timove. Daljnji razvoj Hrvatske uvjetovan je radnim mjestima vezanim uz visoku tehnologiju, zaključio je.

Povjerenik Schmit se posebno zanimao za interes za STEM zanimanja u Hrvatskoj, u odnosu na europski negativan trend, ali i za udio žena među studentima, a FER se može pohvaliti gotovo dvostruko većim interesom za upis u odnosu na kapacitete, ali i udjelom žena od 25 posto.

Vjerujem da je Erasmus jedan od najboljih izuma Europe. Iako ga još uvijek premalo studenata iskorištava, njegova važnost je nemjerljiva. Mobilnost studenata, otkrivanje novih kultura, učenje jezika - sve to predstavlja nešto iznimno vrijedno. Čestitam vam na onome što radite; to je zaista impresivno, istaknuo je povjerenik Schmit.

Ovo što radite je upravo smjer kojim želimo ići u okviru naše imigracijske strategije jer su upravo ovako kvalitetni i moderni programi prilika za prezentaciju Hrvatske kao zemlje znanja te najkvalitetniji način privlačenja mladih u Hrvatsku. Cilj je upravo primiti strane studente, ponuditi im kvalitetno obrazovanje, povezati ih s poslodavcima te ih na taj način zadržati u Hrvatskoj, izjavio je ministar Piletić.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti