Uhićen jer je napravio aplikaciju za uhođenje

Kompanija Hammada Akbara prodavala je softver za uhođenje i prisluškivanje koji su najčešće koristile ljubomorne osobe koje su sumnjale da ih njihovi partneri varaju

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.10.2014. / 14:00

Uhićen jer je napravio aplikaciju za uhođenje

Izvršni direktor kompanije InvoCode Hammad Akbar prva je osoba u SAD-u koja je uhićena zbog prodaje i oglašavanja spyware aplikacije za mobilne telefone. Naime, njegova aplikacija StealthGenie namijenjena je presretanju i  tajnom snimanju telefonskih razgovora, pri čemu vlasnik telefona, naravno, nema nikakvih saznanja o ovoj aplikaciji i da netko prati njegovu komunikaciju. Poslovni plan ove kompanije, odnosno StealthGeniea orijentiran je na, kako su ga nazvali na Cnetu, 'tržište bračne nevjere', odnosno namijenjen je ljubomornim osobama koje žele prisluškivati i pratiti svoje žene/muževe.

Akbar je uhićen prošlog vikenda u Los Angelesu te je optužen za prodaju uređaja za tajno prisluškivanje i oglašavanje takvog uređaja. Kupci njegove aplikacije imali su na posebnom online servisu na stranici cp.stealthgenie.com pristup snimljenoj komunikaciji StealthGeniea, a nakon njegovog uhićenja, FBI je ugasio ovu stranicu. Asistentica državnog tužitelja Leslie Caldwell u objavi za javnost komentirala je kako je prodaja ovakvih aplikacija zločin te da su aplikacije poput StealthGeniea prvenstveno dizajnirane za uhođenje, ali i za zlostavljače koji žele znati sve pojedinosti o privatnim životima svojih žrtava i to bez njihova znanja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti