Uhićenja zbog međunarodne prijevare na internetu teške milijarde dolara

Srbijansko tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal (VTK) započelo je u srijedu drugi dio međunarodne akcije Infinity u vezi s financijskim prijevarama na internetu, a do sada uhićeno 16 osumnjičenih za kaznena djela računarske prijevare, priopćeno je u srijedu u Beogradu.

Hina | 22.02.2023. / 16:17

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Getty Images)

Tijekom prvog dijela akcije, provede u siječnju, pribavljeni su značajni podaci i dokazi pretresom više lokacija, a analizom tih podataka utvrđena je osnovana sumnja da su zaposleni u najmanje dva poduzeća u proteklih nekoliko godina oštetili više od 127.000 građana drugih država u ukupnom iznosu koji premašuje sedam milijardi dolara, navodi u priopćenju VTK, dodajući da se svota i dalje utvrđuje.

Uhićene u drugom dijelu akcije tereti se da su do sada navođenjem na lažne financijske transakcije na internetu prevarili najmanje 200 stranih državljana u ukupnom iznosu koji premašuje 20 milijuna američkih dolara.

Akcija je pokrenuta s Eurojustom, Agencijom Europske unije za suradnju u kaznenom pravosuđu, i zapovjedništvom Federalne policije Australije, a srbijansko posebno tužiteljstvo navodi da je u Beogradu i diljem Srbije pretreseno 16 lokacija.

Sumnjive poruke dobro pročitati - 1 Po čemu je nova internetska prijevara drukčija od ostalih? "Ljudima prikazuju stranicu koju inače koriste"

Uz 16 uhićenih zbog računarskih prijevara, pranja novca i udruživanja radi kaznenog djela do sada je oduzeto više od 130.000 eura u gotovini, više računa s kripto-valutama i nekoliko automobila, a u tijeku su provjere nekretnina.

Lažni mail Ne nasjedajte na prevaru: Sustav e-građani koristi se za novu phishing kampanju s uporabom QR koda

Posebno tužiteljstvo za visokotehnološki kriminal upozorilo je građane Srbije i strane državljane koji žive i rade u Srbiji, da budu naročito oprezni pri nuđenju zapošljavanja u takozvanim call-centrima, koji se navodno bave edukacijom i savjetovanjem klijenata na bilo kojem financijskom tržištu, uključujući i trgovinu kripto-valutama.

Takve djelatnosti strogo su regulirane Zakonom o tržištu kapitala i djelatnošću Povjerenstva za vrijednosne papire koje izdaje neophodne dozvole.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti