Financijska pomoć za stanovanje nova je internetska prijevara

Financijska pomoć za stanovanje nova je internetska prijevara. Korisnicima stiže primamljiv mail o pravu na 250 eura pomoći. Stručnjaci ističu kako je riječ o dobro smišljenom i organiziranom napadu, poprilično drugačijem od onih na koje smo naviknuli.

DNEVNIK.hr | 19.02.2023. / 22:34

Galerija

Internet postaje sve nesigurnije mjesto. Broj prijevara raste gotovo svakodnevno. Posljednja u nizu krije se iza dobro poznate, ali lažne aplikacije e-Građani.

Za razliku od drugih napada, ovdje se radi o nešto složenijem, nešto sofisticiranijem. Napadači su se bolje informirali o tome što građani koriste, pojasnio je IT stručnjak Alen Delić za Dnevnik Nove TV.

Građani su itekako na oprezu. Oprezna sam, uopće ne reagiram na to, pobrišem i gotovo, rekla je Marina. Napadači se u ovoj prijevari koriste novijim metodama.

Radi se o tome da se ljudima prikazuje stranica koju ljudi inače koriste, stranica e-Građani, potiče se ljude da odu na QR kod, da umjesto poveznice na koju su navikli ne trebaju kliknuti, da pomoću tog koda otvore nešto što izgleda poput legitimne stanice i ono što je najgore, navode ljude da unesu svoje podatke s bankovne transakcije, opisao je Delić.

Robot Spot Je li tehnologija već preuzela kontrolu nad našim životima? "Roboti i ostale stvari" samo su početak

Ako se to dogodi, bankovni račun žrtve počiste do zadnjeg centa. Zanimljivost ovih lažnih e-poruka krije se u tome da u njima stoji kako vam lozinka traje 48 sati. Na taj vas način žele natjerati na brzu reakciju i nepromišljenost i policija i struka kažu da ako ste ovakvu poruku primili, odmah je obrišite, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Preporuka je svakako što češće mijenjati lozinku. Svjesni su toga i građani. Kako biste izbjegli neugodna iskustva, sumnjive poruke dobro proučite.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti