Ujedinjeni Arapski Emirati postali prva arapska zemlja koja je poslala sondu na Mars

Ujedinjeni Arapski Emirati postali su prva arapska zemlja koja šalje sondu na Mars. Nakon dvije odgode lansiranja njihova je sonda rano u ponedjeljak iz Japana poletjela put Crvenog planeta.

Branimir Vorša | 20.07.2020. / 08:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) poslali su svoju prvu misiju na Mars, a riječ je o sondi Hope, koja je lansirana u svemir iz japanskog svemirskog centra Tanegashima u ponedjeljak rano ujutro.

UAE se ovakvim angažmanom nastoji znanstveno i tehnološki razviti te se odmaknuti od ovisnosti o prodaji nafte.

Njihova sonda zapravo je već trebala poletjeti put Marsa 4. srpnja, no lansiranje je dvaput odgođeno zbog lošeg vremena, kao što to obično zna biti problem prilikom letova u svemir.

Trenutačno Mars aktivno istražuje osam misija, neke od njih nalaze se u orbiti, a neke na tlu. Potonje su sve redom NASA-ine misije. Kina i SAD planiraju ove godine poslati još svaka po jednu misiju na Crveni planet.

Misija na Mars UAE je stajala 200 milijuna dolara, prema njihovim službenim izvorima. Ta bi misija prvi put trebala dati kompletan uvid u atmosferu Marsa, a proučavat će dnevne i sezonske promjene.

UAE ima i ambiciozan plan za nastanjivanje Marsa do 2117. godine. U rujnu 2019. godine dobili su i prvog svojeg državljanina u svemiru, a riječ je o Hazzi al-Mansouriju, koji je bio na Međunarodnoj svemirskoj postaji u orbiti oko Zemlje.

U razvoju sonde Hope Emiratima su pomogli Amerikanci.

Oko sat vremena nakon lansiranja, sonda je pustila u pogon svoje solarne panele kako bi njezini komunikacijski i drugi sustavi imali neprekidno napajanje. Nadzor nad njezinim letom tad je preuzeo Svemirski centar Mohammed Bin Rashid (MBRSC).

Hope će do Marsa preletjeti 494 milijuna kilometara kroz svemirsko prostranstvo između našeg i Crvenog planeta. Prosječna brzina iznosit će 121.000 kilometara na sat.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti