Umalo nova tragedija: Video otkriva kako je došlo do smrtonosne nesreće Teslina automobila

Dva videozapisa otkrivaju kako je autopilot u njihovim automobilima napravio istu grešku kao i računalo u Modelu X u kojem je u ožujku poginuo muškarac.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2018. / 07:37

Umalo nova tragedija (Foto: YouTube) (Foto: Youtube)

Nakon što su iz Tesle objavili kako se stravična nesreća u kojoj je poginuo vozač njihova Modela X dogodila dok je automobilom upravljao autopilot, osim Muskove kompanije i istražitelja, i drugi vlasnici Teslinih automobila proveli su vlastite istrage koje su, čini se, otkrile što se zaista dogodilo.

Naime, prvo je jedan vlasnik Modela S s uključenim autopilotom sličnu situaciju testirao u Chicagu – pri čemu je zamalo ponovno došlo do tragedije, a zatim je još jedan vlasnik Modela S testirao isto mjesto na kojem se desila prometna nesreća i u kojem je Model X udario u betonsku barijeru koja razdvaja trake.

U tom videozapisu vidljivo je kako je autopilot i njegov automobil usmjerio prema toj betonskoj barijeri i, u oba slučaja, da vlasnici automobila nisu reagirali, ponovno bi došlo do sudara.

Problem je, pokazale su ove dvije situacije, što prilikom razdvajanja traka autopilot, umjesto zadržavanja trenutnog smjera, prelazi u traku u kojoj se nalazi betonska barijera koja razdvaja cestovne trake.

Na Electreku, stranici koja prati tržište električnih automobila, komentirali su kako su oznake na cesti prilično loše i zbunjujuće napravljene, pa mogu prevariti i ljudsko oko. Računalo ne prepoznaje da pri razdvajanju ceste središnja traka nije cestovna traka, već se unutar nje nalazi barijera te, umjesto zadržavanja pravca, skreće ulijevo i prati upravo tu traku u kojoj se nalazi barijera.

Ovo je veliko upozorenje svim vlasnicima Teslinih automobila i pokazuje koliko jednostavno može doći do novih prometnih nesreća s tragičnim posljedicama.

Iz Tesle ionako konstantno govore kako, usprkos aktiviranom autopilotu, ljudi uvijek moraju imati ruke na volanu kako bi mogli reagirati u ovakvim situacijama.

Što se tiče prometne nesreće, iz Tesle su objavili kako je vozač imao oko 5 sekundi i 150 metara za reakciju i ispravljanje automobila – što potvrđuje i ovaj video snimljen na istom mjestu. Vozač je na vrijeme ispravio automobil i vratio ga u pravu traku, no da je u tom trenutku radio nešto drugo – pregledavao poruke na telefonu, mijenjao pjesme ili slično, scenarij je mogao biti sličan kao i s vozačem Modela X.

Nakon objave ovih videa inženjeri Tesle trebali bi se odmah baciti na posao i što prije ispraviti ovu pogrešku autopilota jer bi još netko mogao nastradati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti