Umirovljenica iz Poreča prevarena za desetke tisuća kuna, jer je mislila da kupuje bitcoin

Prevaranti koji iskorištavaju i pljačkaju umirovljenike doista ne poznaju granice. Najnoviji slučaj prijevare doživjela je umirovljenica (74) iz Poreča koja je u više navrata uplaćivala iznost nepoznatoj osobi putem kriptobankomata u Zagrebu, u nadi da će kupiti najpoznatiju kriptovalutu bitcoin. Prevarena je za nekoliko desetaka tisuća kuna.

Branimir Vorša | 11.11.2019. / 15:10

Bitcoin (Foto:Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Umirovljenica (74) iz Poreča, uvjerena da kupuje kriptovalutu bitcoin, prevarena je za nekoliko desetaka tisuća kuna, a policija apelira na sve građane na oprez, obaveznu provjeru identiteta osoba koje im nude "financijska rješenja" te da kao mjeru predostrožnosti upozore i starije članove obitelji, jer su oni najčešće žrtve prijevara.

"Porečka je policija zaprimila prijavu 74-godišnje žene da je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Naime, žena je 24. listopada na društvenoj mreži stupila u kontakt s nepoznatom osobom, koja ju je nagovorila da joj pošalje novac kako bi za nju mogla kupovati kriptovalutu bitcoin. Budući da transakcije nisu uspjele, nepoznata osoba nagovorila je 74-godišnjakinju da ode u Zagreb te da na uređaju u trgovačkom centru uplati novac, što je žena u nekoliko navrata učinila. Kako je nepoznata osoba i dalje tražila od 74-godišnjakinje uplate, a žena nije znala gdje je završio novac koji je uplatila, shvatila je da je prevarena te je događaj odlučila prijaviti policiji.

Slika nije dostupna Evo kako izgleda kad unovčite sve svoje bitcoine na bankomatu

ZEF kriptovalute Umjesto kunama, domaće proizvode možete platiti i kriptovalutama

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni i da prije nego što nekom uplate novac, provjere njegov identitet. Također savjetujemo da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, češće postaju žrtve različitih prijevara", stoji u izvješću PU istarske.

Cijena bitcoina sve je samo ne stabilna

Bitcoin je prva kriptovaluta iza koje stoji blockchain tehnologija. Riječ je o kriptovaluti izrazito neregulirane financijske prirode, strahovitih cijenovnih rastova i padova te sklonoj krajnjim tržišnim manipulacijama (ostale kriptovalute još i više). Proponenti bitcoina tvrde da je to jedina kriptovaluta u koju vrijedi ulagati jer "drži vrijednost", no mnogi su krajem 2017. godine poneseni općim ludilom za kriptovalutama, svoju vrijednost odlučili držati u nekoj od kriptovaluta, pa tako i bitcoinu. Problem je bio što su mnogi ulagali dok su vrijednosti bitcoina bile mnogo više od 10.000 dolara, pa su mnogi izgubili dobar dio ulaganja nakon ogromnog pada cijene bitcoina.

Krajem 2017. godine bitcoin je dosegnuo nevjerojatnih 20.000 dolara vrijednosti (početkom 2017. godine cijena mu je bila ispod 1000 dolara) po jednom digitalnom tokenu, no to je trajalo svega nekoliko trenutaka, a do veljače 2018. godine pao je na 5000 dolara. Krajem 2018. godine pao je i na 3000 dolara, a do lipnja ove godine popeo se na više od 12.000 dolara i trenutačno je na oko 8600 dolara.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti