Umjesto anestezije djecu bi tijekom operacija mogla "smiriti" – virtualna stvarnost

Umjesto opće anestezije djeca dobiju lokalnu anesteziju i uređaj za virtualnu stvarnost te tijekom operativnog zahvata igraju igre u virtualnom svijetu i ne misle na bol i operacije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2019. / 15:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako virtualnu stvarnost često vezujemo uz videoigre, mogućnosti njezine primjene zaista su brojne – uključujući i zamjenu za opću anesteziju prilikom operativnih zahvata. Naime, u nekim slučajevima mogla bi se iskoristiti lokalna anestezija umjesto opće, tj. umjesto uspavljivanja, no zbog straha i panike zbog operacije (pogotovo kod najmlađih), koristi se opća anestezija.

HTC Vive Cosmos HTC predstavio VR sustav koji se prilagođava korisniku, a bit će dostupan i u Hrvatskoj

Lenovo i Starlight Children’s Foundation rade na pilot-projektu u kojem djeca tijekom operacija koriste naočale/kacige za VR kako bi uz sadržaj i doživljaj virtualne stvarnosti zaboravili na ono što se zaista događa oko njih i operaciju koja je u tijeku. Projekt koji se već neko vrijeme traje u Coloradu dosad se pokazao iznimno uspješnim. Dok su djeca zaokupljena događajima u virtualnom svijetu, doktori su uspješno obavili neke zahvate za koje je inače potrebna opća anestezija, samo s lokalnom anestezijom.

Također, u nekim slučajevima u kojima su inače koristili lokalnu anesteziju uspjeli su napraviti zahvat bez anestezije, dok su djeca nosila uređaje za VR i uživala i sadržaju koji se prikazivao na njima.

U programu se ne koriste nikakvi posebni uređaji, ni poseban softver koji bi možda bio prilagođen takvim situacijama, već Mirage Solo uređaj Lenova s postojećim aplikacijama i igrama. Jedino na što treba pripaziti jest to da sadržaj koji se prikazuje bude prilagođen dobi djeteta koje ga gleda.

Doktor Joe Albeitz iz dječje bolnice u Coloradu rekao je da VR pomaže djeci da lakše izdrže operaciju i bol zato što naš mozak ima "ograničeni bandwidth", odnosno svoju pažnju ne može usmjeriti na više stvari: "Što više pažnje posvetite virtualnom iskustvu, vaš će mozak osjetiti manje signala boli koji dolaze prema njemu. Ako ne obraća pažnju te signale, to je kao da i ne postoje."

Opuštanje uz Inter-Dream Tehnologija nas drži budnima po noći, ali može li nam pomoći da zaspimo?

Zahvaljujući tome djeca kojoj su inače davali opću anesteziju sada mogu cijeli postupak proći u potpunosti budna, uz minimalnu količinu lijekova, što ima veliki učinak na kvalitetu života hospitaliziranih pacijenata, komentirao je za Venture Beat Albeitz.

Osim pomoći tijekom operacija, postoje brojni načini na koji VR može pomoći djeci u bolnicama pa tako dok leže u bolničkim krevetima, mogu virtualno biti u učionicama sa svojim kolegama ili se družiti s obitelji u kućama. Takvo iskustvo uvelike može pomoći da se djeca nakon izlaska iz bolnice što prije vrate normalnom životu, smatra Albeitz.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti