Koliko ste puta odustali od novog projekta jer ste se bojali neuspjeha? Ili vas je bilo sram kad ste rekli nešto krivo na sastanku?

Na poslovnoj konferenciji Future Tense upravo o ovim trenucima – i o onome što iz njih trebamo učiti – govorit će poslovni filozof Anders Indset. Unutar tematske cjeline Future of Leadership održat će predavanje „The Art of Being Wrong“.

Pogreške su prirodan i neizbježan dio učenja. Svi griješimo! Pitanje je kako bismo trebali pristupati greškama? Trebamo li posramljivati ljude ili trebamo biti na drugom kraju spektra, a to znači slaviti ih?
Okolina igra ključnu ulogu u tome kako se odnosimo prema pogreškama i neuspjesima. U nekim organizacijama stigma od grešaka ili neuspjeha zasjenjuje sve drugo. To može stvoriti strah od neuspjeha, obeshrabriti ljude da isprobavaju nove stvari, a to dovodi do stagnacije cijele organizacije. Umjesto da posramljujemo osobe koje griješe, trebamo ih ohrabrivati da priznaju svoje greške i nauče od njih jer to može dovesti do osobnog, ali i rasta cijele organizacije
, uvjeren je Anders Indset.

Nikolas Badminton ''Ključno je postići suživot ljudi i strojeva, odnosno umjetne inteligencije''

A da su u jednoj od najvećih svjetskih duhanskih kompanija imali strah od neuspjeha, možda nikada ne bi transformirali cijelu industriju i postali, još jednom, globalni lider koji je promijenio način poslovanja, ali i razmišljanja unutar kompanije i cijelog društva.

Tehnologija, inovacije, znanost danas još uvijek nisu pojmovi koji se na prvu povezuju s tradicionalnom industrijom poput duhanske. No, upravo suprotno. Već neko vrijeme u toj industriji događaju se velike promjene, a Philip Morris je predvodnik tih promjena i transformacije cijele industrije. Danas smo puno više od najveće duhanske kompanije na svijetu i gradimo budućnost u kojoj će alternative bez dima u potpunosti zamijeniti cigarete, isti onaj proizvod koji se uz nas primarno veže.
To je rezultat osluškivanja potreba potrošača, a počiva upravo na inovaciji, napretku tehnologije, znanstvenim dostignućima i pogledu u budućnost.  Naša je uloga biti dio rješenja problema koji se povezuju a našom industrijom, i danas to zaista možemo biti. No, osim industrije, i drugi dionici trebaju rješenja problema staviti u prvi plan te stvarati okruženje koje će poticati daljnja ulaganja u razvoj inovativnih rješenja. Društvo to traži i očekuje od svih nas. Ostati po strani, danas više nije opcija ni za koga
, smatra Anita Letica, general direktorica za tržišta Hrvatske i Slovenije u Philip Morris Internationalu.

Alfons Karabuda Poznati skladatelj predviđa: "Umjetna inteligencija mogla bi postati ravnopravan član benda, koji će pomagati ljudima da stvore glazbu"

Osim Andersa Indseta, u Zagreb na Future Tense konferenciju 10. i 11. svibnja u Muzej suvremene umjetnosti dolazi još šest svjetski cijenjenih futurologa. Gerd Leonhard govorit će o održivoj budućnosti, Erica Orange o budućnosti obrazovanja i rada, a Nikolas Badminton o uzbudljivoj budućnosti tehnologije. S kopenhaškog Instituta za studije budućnosti dolaze dva futurologa; Sofie Hvitved, koja će nam približiti kako izgleda budućnost metaversea, umjetne inteligencije i medija te Joe-Max Wakim, stručnjak za trendove u zdravlju i medicini. Alfons Karabuda govorit će o budućnosti industrije zabave i kulture.

Impresivan program Future Tense konferencije, koja je rasprodala sve ulaznice dva tjedna prije početka, pronađite na službenoj web stranici.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju