Umjesto o podzemnoj željeznici, razmišljaju o lebdećem vlaku bez vozača

Zasad nema pojedinosti o trasi, kao ni kada bi gradnja trebala početi.

Hina | 20.11.2023. / 12:11

Transrapid magnetni lebdeći vlak (Foto: Afp)

Grad Berlin planira testirati magnetsko levitacijski (maglev) vlak na ruti dugoj pet kilometara, prema navodima predsjednika frakcije Kršćanskih demokrata (CDU) u gradskoj skupštini Dirka Stettnera.

Očekuje da se će lebdeći vlak biti jeftiniji i da će gradnja pruge trajati kraće no što bi trajala gradnja nove podzemne željezničke linije, rekao je dužnosnik berlinskog CDU-a.

Osim toga, zanimljiva je informacija, pogotovo s obzirom na kroničnu nestašicu radnika u berlinskom poduzeću za javni prijevoz BVG, da će maglev vlak voziti bez vozača, naglasio je Stettner.

Slika nije dostupna Kinezi predstavili maglev, vlak toliko brz da još nema linije na kojoj bi vozio punom brzinom

Berlinski mediji pišu da su socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza pristali na taj plan.

Gradnja probne pruge stajat će po Stettneru 80 do 85 milijuna eura, a financirat će se iz posebnog, pet milijardi eura vrijednog fonda za projekte koji bi trebali ublažiti klimatske promjene.

Dužnosnik CDU-a nije naveo pojedinosti o trasi, a nije poznato ni kada bi gradnja trebala početi.

Zapadni Berlin imao je od 1984. do 1991. kratku liniju za magnetske vlakove M-Bahn, koja je u početnoj fazi bila probni projekt, a zatim je nakratko uključena u redovni promet. Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke projekt je napušten, napominje agencija dpa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti