Umjetna inteligencija i strojno učenje: Nova verzija Androida bit će još pametnija

Počela je Googleova I/O konferencija te nas je šef Googlea upoznao s brojnim novitetima vezanim uz Android, Google Assistant, Lens i druge proizvode ove kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2018. / 21:48

Google I/O (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Danas je otvorena Googleova I/O konferencija na kojoj je ovaj internetski div predstavio velike novitete na kojima su radili tijekom posljednjih mjeseci i godina i koje će i dalje usavršavati. Šef Googlea Sundar Pichai i ekipa iz te kompanije najviše su pričali o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju koji su sada još više integrirani kroz brojne servise i proizvode.

Zanimljivo, Googlevci su dio otvaranja ove konferencije posvetili i odmoru od tehnologije, odnosno s nekim novim opcijama pokušat će korisnicima njihovih uređaja i servisa pomoći u odmoru od tehnologije i brojnih obavijesti i ometanja naših pametnih telefona.

To je Sundar Pichai nazvao JOMO – (joy of missing out) te je vrijeme da se ljudi malo više posvete sebi i svojim offline stvarima i obitelji te ne trebaju strahovati kako će nešto propustiti na internetu i društvenim mrežama.

Android P

Među brojnim predstavljenim novitetima, za većinu korisnika usluga ove kompanije najzanimljivije opcije vezane su uz nadolazeću verziju mobilnog operativnog sustava Android. Beta verzija Androida P dostupna je od danas, a u njoj Google je najveći naglasak stavio na inteligenciju, jednostavnost i ono što su nazvali "digitalnom dobrobiti", odnosno spomenutom uspostavljanju balansa između online i offline života i smanjenju ovisnosti o pametnim telefonima. 

Nova verzija Androida, zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, trebala bi biti još pametnija, odnosno bolje poznavati korisničke navike i uporabu telefona te prilagođavati telefon tim navikama.

Umjetna inteligencija tako može predvidjeti koje će se aplikacije koristiti tijekom sljedećeg sata, a koje vjerojatno neće te prilagoditi potrošnju baterije tim navikama, što bi trebalo rezultirati dužim trajanjem baterije.

Također, novi Android predviđat će ne samo koje će se aplikacije koristiti već i akcije (npr. ako se povežu slušalice, aktivirat će aplikaciju za glazbu i slično), prilagodit će svjetlinu ekrana korisniku, poboljšano je upravljanje zvukom, upravljanje rotacijom ekrana itd.

Velika je novost i promjena navigacije – Android P imat će samo jednu (virtualnu) tipku Home s kojom će navigacija biti još jednostavnija te će se aplikacijama moći jednostavno pristupiti i upravljati pomicanjem prsta prema gore po ekranu.

Kako bi korisnike upozorili o pretjeranom korištenju telefona, bit će im dostupne informacije o vremenu koje su proveli s telefonom, koliko su ga puta otključali, dobili obavijesti i slično.

Jedna od zanimljivijih opcija jest i novi način aktivacije opcije zabrane ometanja (zvučna i vizualna) – dovoljno je okrenuti telefon s ekranom prema stolu i aktivirat će se ta opcija, a moguće je odabrati posebne, odnosno najvažnije kontakte koji će korisnike moći kontaktirati i kada je uključena DND opcija.

Google Assistant

Google I/O (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Veliku pozornost Sundar Pichai posvetio je i asistentu koji sada ima šest novih glasova – s Googleovim asistentom u budućnosti moći će se voditi kontinuirani razgovori koji će zvučati prirodno, kao da razgovarate s drugim osobama, a asistent će čak moći sam obavljati pozive i rezervirati mjesta u restoranu, dogovor kod frizera i slično.

Prikazana demonstracija izgledala je odlično te se činilo kao da razgovaraju dvije osobe, a ne Googleov asistent i osoba u restoranu.

Google Lens

Aplikacija Google Lens koja omogućuje prepoznavanje objekata uskoro dolazi na još veći broj uređaja, a ima i neke nove opcije. Tako će korisnici korištenjem Lensa i kamere preko npr. restoranskog menija moći kopirati riječi s menija i zalijepiti ih u neku od tekstualnih aplikaciju u samom telefonu, odnosno moći će označiti te riječi i uživo dobiti informacije o značenju tih riječi na ekranu mobilnog telefona.

U demonstraciji tijekom konferencije prikazano je kako se kamera s Google Lensom može postaviti iznad jelovnika na stolu restorana, na ekranu telefona obilježi se jelo iz jelovnika i odmah se na ekranu prikaže i objašnjenje tog jela.

Google I/O (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Također, ako se kamera telefona postavi iznad plakata za neki koncert, Google Lens prepoznat će glazbenika i otvoriti neki njegov videozapis u YouTubeu.

Jednostavnija navigacija Googleovim kartama

Od ostalih noviteta koji su danas predstavljeni treba spomenuti poboljšanja u aplikaciji Google Photos (fotografirani dokumenti automatski se mogu prebaciti u PDF, automatsko podešavanje svjetline fotografija…), mogućnost predviđanja riječi i izraza prilikom pisanja mailova u Gmailu, poboljšani Google News te, što je posebno zanimljivo, novi način prikazivanja uputa za kretanje u Googleovim kartama.

Google sada koristi vizualni sustav za pozicioniranje (VPS) – umjesto same karte i uputa o kretanju, na ekranu telefona prikazat će se slike kao u Street view modu i strelicama na kojima se točno vidi smjer kojim se korisnici trebaju kretati do odabrane destinacije.

Konferenciju je zatvorio izvršni direktor Wayma koji je govorio o dosad postignutom napretku na tržištu autonomnih automobila te je najavio pokretanje prvog servisa za prijevoz putnika s vozilima u kojima neće biti vozača, a koji bi uskoro trebao krenuti s radom u Phoenixu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti