Umjetna inteligencija mogla bi poboljšati i Wikipediju

Jimmy Wales razmišlja o načinima na koji bi umjetna inteligencija mogla unaprijediti najpopularniju online enciklopediju na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2023. / 13:28

Wikipedia (Foto: Afp)

Svaka nova disruptivna tehnologija donosi uzbuđenje zbog velikog potencijala za promjenom naših života na bolje, ali i strah od promjena koje će se, barem za dio ljudi, negativno odraziti. Prvenstveno kroz otkaze. Tako je bilo u prošlosti, a za očekivati je kako će tako biti i u budućnosti koju će znatno oblikovati i umjetna inteligencija.

Wikipedia (Foto: Getty Images) Urednici Wikipedije bore se protiv laži, netrpeljivosti i nacista

I oko njena razvoja i napretka također vidimo uzbuđenje i strah, odnosno oprez, o čemu je jučer govorio i američki predsjednik Joe Biden.

Među brojnim potencijalnim stvarima koje bi AI mogla promijeniti, odnosno među brojnim poslovima u kojima bi mogla pomagati, odnosno u potpunosti ih preuzeti jest i - uređivanje Wikipedije. Tako barem smatra njen osnivač Jimmy Wales koji je u nedavnom intervjuu govorio i o umjetnoj inteligenciji i njenom potencijalu kao autora članaka na Wikipediji.

Wales ne isključuje takvu mogućnost te kaže kako je riječ o obećavajućoj tehnologiji koja bi mogla značajno poboljšati Wikipediju. Ipak, tako nešto ne treba očekivati uskoro, iako smo tom trenutku puno bliže u odnosu na nedavna razmišljanja, odnosno na razdoblje prije nego je predstavljen ChatGPT.

Ipak, da bi umjetna inteligencija mogla aktivnije sudjelovati na Wikipediji, potrebno je riješiti različite probleme i izazove, prvenstveno one vezane uz tzv. halucinacije, odnosno kako je to Wales direktno nazvao - laganje. Iako su njene mogućnosti iznenađujuće dobre, nije rijetkost da AI chatbotovi izmišljaju te daju netočne i kontradiktorne odgovore. Sve dok je takva situacija, jasno je kako se ChatGPT i drugi chatbotovi neće dobiti pristup uređivanju najpopularnije online enciklopedije.

Wikipedia (Foto: Getty Images) Suosnivač internetske enciklopedije upozorava: Ne vjerujte svemu što ste pročitali na Wikipediji, istinitost podataka ovisi o tome tko ih piše

No dok AI sigurno neće tako skoro biti autor članaka na Wikipediji, Wales kaže kako već sada razmišljaju o načinima na koji bi umjetna inteligencija mogla pomoći u poboljšanju sadržaja na enciklopediji. Npr. to može biti u provjeravanju unosa sadržaja na Wikipediji - u slučaju više članaka koji pokrivaju istu tematiku, AI može u njima tražiti kontradikcije i o tome obavijestiti urednike ove enciklopedije. Također, može sudjelovati u analizi dostupnih informacija i njihovom povezivanju s postojećim člancima, što bi moglo dovesti do velikog porasta sadržaja na toj enciklopediji.

U slučaju da jednom AI zaista postane toliko dobra i pouzdana da može pisati i uređivati članke na Wikipediji, postavlja se pitanje svrhe same enciklopedije. Jer, ako će ljudi odgovore na svoje upite moći dobiti od AI, onda nemaju niti potrebe iste odgovore tražiti na stranicama Wikipedije.

Izvor: Standard


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti