Umjetna inteligencija spriječit će "najgore scenarije" na Facebooku

Nova tehnologija, koja neće biti dostupna u EU-u, omogućit će umjetnoj inteligenciji brzo prepoznavanje signala koji upućuju na suicidalne namjere korisnika ove mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.11.2017. / 12:58

Facebook Messenger (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iz Facebooka su više puta ponovili kako je njihov cilj povezivanje prijatelja i obitelji, ali i stvaranje sigurne zajednice na Fejsu, ali i izvan te društvene mreže. Zuckerberg i ekipa svjesni su kako dio ljudi koji se nalaze u teškim životnim situacijama koristi upravo njihovu mrežu kako bi poslali signale, direktne i indirektne o stanju u kojem se nalaze i iz kojih se može primijetiti sklonost samoubojstvu.

Kako bi na vrijeme mogli reagiati, Facebook će implementirati neke dodane mjere koje bi trebale pomoći u ranom raspoznavanju tih signala, brzoj reakciji i sprječavanju najgorih mogućih scenarija. Te mjere uključuju i umjetnu inteligenciju koja će, na temelju određenih obrazaca ponašanja i komunikacije korisnika čije se objave mogu interpretirati kao poziv u pomoć, odmah upozoriti ekipu u Facebooku koja će kontaktirati mjerodavne službe kako bi se tim osobama pomoglo što prije. Također, osim umjetne inteligencije na ovom sustavu za rano prepoznavanje suicidalnog ponašanja Facebook će zaposliti i dodatnu "ljudsku snagu".

Osim samih (tekstualnih) objava, umjetna inteligencija tražit će i signale u objavljenim videozapisima, kao i u prijenosima uživo na Facebooku, a posebnu pažnju obratit će i na komentare objavljene uz sadržaj – npr. komentari poput "Jesi dobro" ili "Mogu li ti pomoći" često su indikatori kako korisnici imaju određenih problema i kako bi trebalo obratiti pažnju na njihovo ponašanje i objave.

U Facebooku očekuju kako će s vremenom ovaj sustav za ranu detekciju biti dostupan na većini tržišta, no ne i na tržištima zemalja Europske unije zbog zakona o zaštiti privatnosti koji su na snazi u EU-u.

Izvor: The Next Web
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti