Umjetna inteligencija zna koliki nam je rok trajanja?

Umjetna inteligencija može predvidjeti krajnji rezultat bolesti, bolje nego liječnik.

Martina Čizmić | 04.06.2017. / 08:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skupina australskih znanstvenika napravila je sustav umjetne inteligencije koji može predvidjeti hoćete li skoro umrijeti, a za to im je potrebna samo slika vaših organa.

Znanstvenici sa Sveučilišta Adelaide iskoristili su umjetnu inteligenciju kako bi analizirali medicinske snimke prsne šupljine kod 48 pacijenata. Sustav je u čak 69 posto slučajeva točno predvidio smrt pacijenta u sljedećih pet godina.

Iako se radi o malom broju pacijenata uključenih u istraživanje, znanstvenici su uvjereni kako bi u budućnosti računala (uz pomoć umjetne inteligencije) mogla obavljati dijagnostički posao za koji je inače potrebno dugogodišnje usavršavanje liječnika.

Većina trenutno dostupnih analitičkih sustava može prepoznati i dijagnosticirati bolesti, ali ne i dati procjenu "roka trajanja" pacijenta.

"Umjesto da se fokusira na dijagnosticiranje bolesti, automatizirani sustav može predvidjeti krajnji rezultat na način na koji to liječnici ne mogu - koristeći velike količine podataka i otkrivajući prikrivene uzorke koji se ponavljaju", istaknuli su znanstvenici.

Sličan sustav nedavno su razvili znanstvenici na Londonskom institutu za medicinske usluge. Njihov sustav može s vjerojatnošću od 80 posto odrediti hoće li pacijent umrijeti od srčane bolesti unutar godinu dana. Za usporedbu, liječnik to može u otprilike 60 posto slučajeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti