Umro je jedan od izumitelja računalne periferije koju svi volimo dodirivati

William English i Doug Engelbart nisu se obogatili na svom izum. Jedina im je satisfakcija da su ostali zapisani u povijesti računarstva.

Martina Čizmić | 03.08.2020. / 16:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća naša su računala doživjela veliku preobrazbu. Ono što je nekad ispunjavalo cijelu sobu, danas nam stane u džep. No, jedan dio računalne periferije, koji je osmišljen na samom početku modernog računarstva, često koristimo i danas - računalni miš.

Jedan od autora tog često korištenog komada računalne periferije, Willliam "Bill" English preminuo je u SAD-u u dobi od 91. godine.

Miš su 1963. godine izumili English i njegov kolega Doug Engelbart. Iako se godinama koristio u računalnim laboratorijima na sveučilištima, svoju je popularnost miš dobio tek početkom 1980-ih kad su osobna računala postala hit.

Preminuo je Douglas Engelbart, izumitelj računalnog miša Preminuo je Douglas Engelbart, izumitelj računalnog miša

Upravo je English ušao u povijest kao osoba koja je prva koristila računalni miš u sklopu istraživačkog projekta na Stanford Research Institueu. Iako danas miševi dolaze u svim mogućim bojama i nekoliko oblika, prvi je miš nalikovao drvenom bloku s jednom tipkom i dva kotačića koji su bilježili pomake miša.

Njihov je izum revolucionirao korištenje računala jer je omogućio lakše i prirodnije odabiranje riječi i slova na ekranu. Kad su ga jednom prigodom pitali tko je smislio ime "miš", English je odgovorio kako se ne sjeća.

U prvim radovima morali smo smisliti kako ćemo ga zvati, a "smeđa kutija s tipkama" jednostavno nije odgovarala. Trebalo je biti jednostavno i kratko ime, prisjetio se English.

Osim što mu se pripisuje izum miša, smatraju ga i odgovornim za stvaranje grafičkog korisničkog sučelja, sustava koji koriste gotovo sva moderna računala.

No, iako je izmislio i usavršio dio računalne periferije bez koje godinama nismo mogli koristiti računala, English se nije obogatio. Sva prava na miša pripala su Standfordu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti