Tijekom proteklih nekoliko desetljeća naša su računala doživjela veliku preobrazbu. Ono što je nekad ispunjavalo cijelu sobu, danas nam stane u džep. No, jedan dio računalne periferije, koji je osmišljen na samom početku modernog računarstva, često koristimo i danas - računalni miš.

Jedan od autora tog često korištenog komada računalne periferije, Willliam "Bill" English preminuo je u SAD-u u dobi od 91. godine.

Miš su 1963. godine izumili English i njegov kolega Doug Engelbart. Iako se godinama koristio u računalnim laboratorijima na sveučilištima, svoju je popularnost miš dobio tek početkom 1980-ih kad su osobna računala postala hit.

Upravo je English ušao u povijest kao osoba koja je prva koristila računalni miš u sklopu istraživačkog projekta na Stanford Research Institueu. Iako danas miševi dolaze u svim mogućim bojama i nekoliko oblika, prvi je miš nalikovao drvenom bloku s jednom tipkom i dva kotačića koji su bilježili pomake miša.

Njihov je izum revolucionirao korištenje računala jer je omogućio lakše i prirodnije odabiranje riječi i slova na ekranu. Kad su ga jednom prigodom pitali tko je smislio ime "miš", English je odgovorio kako se ne sjeća.

U prvim radovima morali smo smisliti kako ćemo ga zvati, a "smeđa kutija s tipkama" jednostavno nije odgovarala. Trebalo je biti jednostavno i kratko ime, prisjetio se English.

Osim što mu se pripisuje izum miša, smatraju ga i odgovornim za stvaranje grafičkog korisničkog sučelja, sustava koji koriste gotovo sva moderna računala.

No, iako je izmislio i usavršio dio računalne periferije bez koje godinama nismo mogli koristiti računala, English se nije obogatio. Sva prava na miša pripala su Standfordu.