Umro je Ralph Baer - Otac video igara

Ralpha Baera, naširoko se smatra 'ocem video igara', a portal Gamasutra prenosi kako je Ralph Bear preminuo u 92. godini. Baer je rođen u Njemačkoj 1922. godine, a 1938. godine pobjegao iz nacističke Njemačke te se preselio u SAD.

Dino Musliu Dino Musliu | 08.12.2014. / 09:33

Umro je Ralph Baer - Otac video igara

Ralpha Baera, naširoko se smatra "ocem video igara", a portal Gamasutra prenosi kako je Ralph Bear preminuo u 92. godini. Baer je rođen u Njemačkoj 1922. godine, a 1938. godine pobjegao iz nacističke Njemačke te se preselio u SAD. 

Ralph Bear stvorio je Brown Box, prvu video konzolu, stvarajući tako temelje za rođenje gaming industrije. Konzola je stavljena na tržište 1972. godine pod imenom Magnavox Odyssey.

Magnavox Odyssey se sastojao od same konzole te dva joysticka kao uzor na joysticke koje koriste piloti. Igre su bile jednostavne bez zvuka, koristile su plastične prekrivače za televizor, dok su se rezultat pojedinih igri bilježili olovkom i papirom. Za ovu konzolu postojalo je 12 igara, koje su bile enkodirane preko posebnih elektronskih kaseta. Najpopularnija igra za ovu konzolu bila je Ping "Pong" koju je razvio Atari.

Ralph Bear 2006. godine primio je nagradu "National Medal of Technology" koju mu je uručio tada aktualni predsjednik George W. Bush.

foto: tumblr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti