Una Kravets: Dođite s idejom i izgradite ju. U redu je ako nije savršena.

U susret nadolazećoj Shift konferenciji koja će se održati početkom lipnja u Splitu, razgovarali smo s predstavnicom tvrtke DigitalOcean, Unom Kravets.

Monika Nožić Monika Nožinić | 13.05.2017. / 20:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Codeanywhere Shift konferencija već 6. put za redom okuplja domaće i strane IT profesionalce u Splitu. Jedna od najvećih informatičkih konferencija u jugoistočnoj Europi održat će se 1. i 2. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, gdje se očekuje više od 1500 posjetitelja.

U dosadašnjih pet godina Shift je ugostio predstavnike najvećih IT tvrtki u svijetu poput Facebooka, Googlea, GitHuba i Twitcha, a ove godine očekuje nas i nekoliko novih govornika iz Microsofta, Skypea, DigitalOceana i Herokua.

O korisničkom sučelju, naprednom dizajnu i optimizaciji slike govorit će Una Kravets iz DigitalOceana, tvrtke koja je u prosincu 2015. godine po broju hostanih web stranica bila druga najveća poslužiteljska tvrtka u svijetu. Una je zasigurno jedna od najutjecajnijih govornika u području dizajna i korisničkog sučelja, a što nam je sve ispričala o sebi i svom poslu, saznajte u nastavku.

Una Kravets inženjerka je korisničkog sučelja koja u tvrtki DigitalOcean radi u internom infrastrukturnom timu na izgradnji dizajn sustava i dostupnosti alata za nadgledanje performansi. Dolazi iz područja dizajna i računalnih znanosti, a neko vrijeme je provela u izgradnji front-end razvojne zajednice u tvrtki IBM Bluemix. Trenutno puno putuje, educira se, piše knjigu i radi na internoj infrastrukturi za front-end timove na DigitalOceanu.

Na web razvoju i dizajnu počela je raditi još kao tinejdžerica, a u zadnje vrijeme radi neke vrlo zanimljive stvari i puno inženjerskog posla. "Prošla sam sve, od Neopets stranica za kućne ljubimce, preko Myspace izgleda stranice koje sam uređivala za svoje prijatelje pa do izrade web stranica u Flashu. Na fakultetu sam počela učiti 'front-end' na nešto specifičnijoj razini. To je još uvijek bila nova stvar, ali sam se tijekom fakulteta sve više ukorijenila u ovom području. Diplomirala sam dizajn i računalne znanosti, dobila posao u kojem sam radila na dizajnu sustava, a zatim na performansama i radu sa zadacima rješenja dostupnosti", kaže Una.

Neki od najpopularnijih projekata koje je do sada radila bili su youmightnotneedjs.com i CSSgram (una.im/CSSgram), a osim iskustva u dizajnu i razvoju, Una je čest gost i na raznim konferencijama. Sve je počelo pisanjem bloga za koji kaže da ga u početku nitko nije čitao, ali joj je bio dobra praksa i sjajna platforma za upoznavanje ljudi i prikupljanje iskustava.

"Uz blog sam počela organizirati vlastite meetupove na kojima sam puno pričala o dizajnu i korisničkom sučelju pa sam tako počela izlagati na lokalnim susretima i konferencijama. Sada me upravo zbog prethodnih iskustava pozivaju na razne konferencije", kaže Una.

Na konferenciji za razvojne programere Shift 2017 u Splitu govorit će o najvećem doprinosu na webu: slikama, i kako ih optimizirati. "Na konferenciji ćete moći saznati više o optimizaciji slike. To uključuje odabir odgovarajućeg formata slike, slanje odgovarajućih veličina i prikazivanje slike pomoću optimizatora, a također ću govoriti i o novim formatima slike", istaknula je.

Mladim ljudima koji su tek počeli i žele biti dobri programeri Una poručuje: "Samo gradite stvari. Dođite s idejom i izgradite ju. U tom ćete procesu naučiti sve što vam treba. I znajte da je u redu ako nije savršeno."

Una kaže da je oduvijek bila zainteresirana za tehnologiju pa je tako velika ljubav i strast prerasla i u posao koji voli. Često istovremeno spoji posao i putovanje, iz čega je proizašao i njen putopis s putovanjima travels.surge.sh, a na jednom od svojih proputovanja, posjetila je i Hrvatsku. "Radim i putujem; volim biti u mogućnosti raditi na daljinu i ne živjeti na jednom mjestu. Hrvatsku sam već posjetila jednom prilikom i bilo mi je sjajno! Nakon studija sam otišla na putovanje i posjetila Dubrovnik, Split i Hvar."

Osim ogromnog znanja i vještina iz područja tehnologije, Una ima vrlo zanimljiv umjetnički izričaj i impresivne rukopisne vještine, no umjetnica ipak ne želi biti nego samo uspješno spaja oba područja. "Svugdje nalazim inspiraciju, od znakova u stvarnom životu do Dribbblea i Pinteresta. Mislim da ne bih radila ovo puno radno vrijeme jer ipak više volim tehnologiju."

Unu možete pratiti i na Twitteru, a više o njoj i njenom radu možete saznati na web stranici unakravets.com.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti