Unatoč modernim tehnologijama, najveći dio CO2 iz atmosfere uklanja se na prastari način

Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, oceane, geološke formacije ili proizvode.

Hina | 19.01.2023. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Svake godine iz atmosfere se ukloni oko dvije milijarde tona ugljičnog dioksida, ali uglavnom zahvaljujući šumama, usprkos sve većim investicijama u nove tehnologije, doznaje se u četvrtak iz izvješća više institucija predvođenih sveučilištem u Oxfordu.

 

Da bi se temperatura na planetu ograničila na 1,5 stupnjeva Celzijevijh iznad temperature u predindustrijskom razdoblju, kao što je zacrtano Pariškim sporazumom, potrebno je do 2050. iz atmosfere ukloniti oko 1300 puta više CO2 novim tehnologijama i dvostruko više putem drveća i tla, procjenjuje se u izvješću.

Pogled na Zemlju i Sunce iz orbite, ilustracija Povećane emisije ugljika smanjuju Zemljinu atmosferu, a to će pogoršati još jedan sve veći problem u Zemljinoj orbiti

Koautor izvješća Steve Smith s Oxforda napominje da usprkos rastućem interesu za taj problem i sve većim ulaganjima postoje "velike rupe u informacijama".

Uklanjanje CO2 uključuje skupljanje stakleničkih plinova i njihovo dugoročno skladištenje u tlo, oceane, geološke formacije ili proizvode.

Za sada se CO2 gotovo u cijelosti uklanja sadnjom drveća i boljom obradom zemljišta.

Od 2020. do 2022. globalne investicije za uklanjanje CO2 dosegle su oko 200 milijuna dolara, a od 2010. u javne institucije za istraživanje i razvoj slilo se oko četiri milijarde dolara.

Obnovljivi izvori energije Globalne emisije ugljičnog dioksida ove godine rastu manje od 1 posto zbog obnovljivih izvora

Cilj većine zemalja je do 2050. ostvariti nultu stopu emisije CO2.

Jan Minx, s njemačkog Istraživačkog instituta Mercator, ističe da moramo "agresivno razvijati nove metode uklanjanja CO2 iz atmosfere" ako želimo ostvariti zadani cilj.

To će potrajati jer smo tek na početku, rekao je Minx.

U prosincu je američko ministarstvo za energetiku odobrilo 3,7 milijardi dolara za projekte uklanjanja CO2. EU planira do 2030. svake godine ukloniti pet milijuna tona CO2.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti