Uništava balističke rakete te hipersonično naoružanje i letjelice: Rusi uspješno proveli bojno testiranje novog i najjačeg protuzračnog sustava

Rusija je uspješno provela seriju testova protuzračnog sustava nove generacije S-500 Prometej. Riječ je najnovijem i najjačem ruskom protuzračnom sustavu dosad napravljenom.

Branimir Vorša | 15.07.2021. / 07:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zapovjednik ruske protuzračne obrane ruskog ratnog zrakoplovstva, general bojnik Sergej Babakov otkrio je za službeni list ruskog ministarstva obrane Krasnaju Zvezdu da su uspješno provedena testiranja najnovijeg ruskog protuzračnog sustava S-500 Prometej, uključujući i borbeno lansiranje raketa.

Babakov je rekao da je S-500 razvijen kao potpuno nova generacija protuzračnog sustava usmjerenog presretanju balističkih raketa srednjeg dometa te ako je potrebno i interkontinentalnih balističkih raketa u finalnoj fazi njihova leta. Uz sve to, S-500 je sposoban uništiti i hipersonične letjelice i dronove, dodao je.

Protuzračni sustav S-500 sposoban je uništiti hipersonično oružje svih modifikacija, uključujući i ono na rubu svemira, uz aerodinamične i balističke ciljeve, zbog čega sa sigurnošću možemo reći da je taj sustav jedinstven, naglasio je Babakov.

Sustav Prometej navodno može presresti neprijateljske balističke rakete na udaljenosti i do 600 kilometara te zrakoplove na udaljenosti do 500 kilometara.

Babakov je objasnio da su bojne vježbe presretanja uključivale korištenje ciljeve koji su imali tehničke specifikacije slične modernom zračno-svemirskom naoružanju ili onom s naprednim sposobnostima.

Još u prosincu 2020. otkriveno je da bi taj sustav, zajedno s dalekometnim radarom za rano upozorenje Voronež, mogao ući u službu već 2021. godine, nakon provođenja vojnih testiranja.

U travnju ove godine Almaz-Antej, proizvođač sustava S-500 Prometej, dao je signal da bi taj sustav mogao dovršiti vojna testiranja tijekom tekuće godine. To znači da bi uskoro mogao biti isporučen ruskoj vojsci i naći se u uporabi.

Oko tog sustava ranije je nastala velika debata među vojnim stručnjacima Zapada jer su ga mnogi vidjeli kao izravan ruski odgovor američkim ratnim zrakoplovima pete generacije, koji koriste tehnologiju slabe radarske vidljivosti kao stratešku prednost. Isto tako, taj bi sustav mogao predstavljati idealnu obranu protiv balističkih napada ako se rasporedi duž ruske istočnoeuropske granice.

Prema stranim vojnim stručnjacima, riječ je o posve novom sustavu, a ne nasljedniku sustava S-400, jer je ovaj sustav dizajniran za šire područje strateških zadaća.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti