United Grupa u partnerstvu s Nokijom nadograđuje središnje sustave mobilne mreže kako bi ponudila nenadmašno korisničko iskustvo

Nokijine nadogradnje omogućit će i mobilnim operatorima United Grupe – Vivacomu u Bugarskoj i Telemachu u Hrvatskoj i Sloveniji – da ostvare visoku razinu povezivosti.

Zimo Zimo | 11.08.2021. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

United Grupa objavila je danas da u partnerstvu s Nokijom nadograđuje svoje središnje sustave mobilne mreže (cloud native core mobile network), poboljšavajući kvalitetu, kapacitet i sigurnost, a kako bi se podržalo uvođenje nove generacije digitalnih usluga u jugoistočnoj Europi, uključujući i nove, poboljšane 5G usluge za privatne i poslovne korisnike.

Među ostalim središnjim mrežnim proizvodima, Nokia nudi softver za upravljanje kritičnim mrežnim funkcijama, pružajući prednosti poput golemog povećanja brzine za vrhunsko korisničko iskustvo, osiguravajući istodobno sigurnost korisničkih podataka.

U sklopu United Grupe, u Hrvatskoj posluje telekom operater Telemach Hrvatska te televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV kao i portal dnevnik.hr.

Nokijine nadogradnje omogućit će i mobilnim operatorima United Grupe – Vivacomu u Bugarskoj i Telemachu u Hrvatskoj i Sloveniji – da ostvare visoku razinu povezivosti za rastući broj uređaja koji zahtijevaju internetsku vezu, kao i ultrapouzdanu mrežnu povezanost za podršku aplikacijama i uslugama presudnima za digitalnu transformaciju moderne industrije.

Implementacijom najnovije tehnologije središnjih sustava mobilne mreže Telemach Hrvatska osigurat će pretpostavke za uvođenje najmodernijih usluga 5G mreže. Nadogradnja središnjih sustava mobilne mreže, uz planiranu modernizaciju pokretne radijske mreže, osigurat će znatno poboljšanje performansi mobilne mreže, kako na postojećim tehnologijama tako i za 5G. Uz nedavno predstavljenu najbržu 10 giga fiksnu optičku mrežu te uz skoru masovniju implementaciju 5G tehnologije, naši korisnici moći će iskusiti pravo gigabitno konvergentno okruženje. Ovaj investicijski zamah ujedno je i jamstvo našim postojećim i budućim korisnicima da, uz najbolje proizvode, od nas mogu očekivati i vrhunsko iskustvo na naprednim digitalnim tehnologijama, istaknuo je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Nadogradnje središnje mobilne mreže dio su petogodišnjeg plana ulaganja više od 900 milijuna eura koje United Grupa, vodeći pružatelj telekomunikacija i medija u regiji, provodi kako bi modernizirala svoje mobilne i fiksne mreže s ciljem pružanja vrhunske povezivosti i naprednih proizvoda i usluga za milijune novih i postojećih korisnika.

United Grupa očekuje da će razvoj usluga poput mobilnog povezivanja na gigabitnim brzinama, usluga temeljenih na niskom odzivu mreže, unapređenja ponude podatkovnih paketa te pristupa fiksnoj bežičnoj mreži biti ključni pokretači digitalizacije i konkurentnosti sljedećih godina na tržištima na kojima pruža usluge.

Poboljšanja će također osigurati da operatori United Grupe bez većih teškoća ispune sve sigurnosne zahtjeve mreže u zemljama u kojima djeluju.
Sporazum proširuje suradnju Nokije i United Grupe, nakon što je nizozemska tvrtka ranije ove godine odabrala Nokiju kao podršku u uvođenju optičke mreže nove generacije u jugoistočnoj Europi, koja će biti najnaprednija u regiji.

Porast povezanih uređaja i svi zahtjevi koje danas imaju mobilni korisnici zahtijevaju moćnu bežičnu mrežu koja može brzo, sigurno i sa zanemarivim kašnjenjem prenositi velike količine podataka. Uz Nokijinu podršku gradimo najbolju mobilnu mrežu jugoistočne Europe, usmjerenu na kvalitetu, performanse i inovacije proizvoda. Ulaganja koja ostvarujemo – i u mobilnu i u fiksnu mrežu – jamčit će da korisnici United Grupe uvijek imaju pristup najboljem što naša industrija može ponuditi, istaknuo je potpredsjednik United Grupe za tehnologiju Željko Batistić.

Nokia je zadovoljna što dodatno podržava snažnu poziciju United Grupe na tržištu u jugoistočnoj Europi. Nokijin vodeći portfelj središnjih sustava mobilnih i fiksnih mreža na tržištu nastavlja dokazivati svoju širinu, pouzdanost i inovativnost korištenjem istinskih mogućnosti u oblaku te centraliziranom ili distribuiranom implementacijom. Radujemo se što ćemo United Grupi i njezinim korisnicima pružiti vrhunske mrežne performanse na najvišoj razini, dodao je Mikko Lavanti, potpredsjednik i direktor Nokije za središnju i istočnu Europu te središnju Aziju.

Implementacije središnjih sustava mobilne mreže počet će se uvoditi za 3G, 4G i 5G mreže u oblaku United Grupe od trećeg tromjesečja ove godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti