Upoznajte "A Universe Explodes" dinamičku knjigu koja se stalno mijenja

"A Universe Explodes" je dinamička knjiga koju čitatelj mijenja prije dijeljenja s drugima.

Martina Čizmić | 28.05.2017. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad govorimo o knjigama najčešće u glavi imamo sliku papirnatog izdanja, s manje ili više tvrdim koricama. Neki će možda pomisliti i na elektronske knjige koje čitaju na pametnim uređajima, računalima ili e-čitačima. No, to su knjige koje, osim ako im ne trgamo stranice, zapravo ne možemo mijenjati.

Kako biste onda reagirali kad bi vam netko ponudio da pročitate knjigu koja je za svakog čitatelja drugačija i koju, prije nego proslijedite prijatelju, morate promijeniti?

Upoznajte "A Universe Explodes", dinamičnu knjigu koju je napisala kreativna direktorica Googleovog Creative Labsa, Tea Uglow. Ova dinamična knjiga osmišljena je u suradnji sa dizajnerskim studijem Impossible Labs, a objavio ju je Editions At Play. No, to nije obična knjiga.

Duga svega 20 stranica, ova knjiga dostupna je samo u digitalnom obliku i sa svakim se čitanjem odnosno dijeljenjem "raspada".

Kako je pojasnila autorica, ova knjiga ima samo dva pravila.

"Prvo je pravilo da čitatelj koji posjeduje knjigu mora na svakoj stranici izbrisati dvije riječi i dodati jednu. Riječi koje dodaje mogu biti pametne, glupe, neumjesne ili iste one koje je izbrisao. Tako knjiga postaje jedinstvena za svakog čitatelja. Drugo je pravilo da vlasnik, kad završi sa čitanjem, knjigu mora proslijediti novom vlasniku. Na taj način stvara trag za svaku kopiju, a njegovo se vlasništvo zapisuje u Cultureblock, koji funkcionira kao dnevnik ili stara iskaznica za knjižnicu", pojasnila je Tea Uglow.

Kako se dinamička knjiga mijenja?

Cijeli koncept mogli bismo nazvati društvenim eksperimentom. Na početku postoji samo 100 originalnih verzija knjige. Svaka kopija knjige može se podijeliti do 100 puta. U teoriji možete ju podijeliti i više od 100 puta, ali zbog ona dva pravila koje je Tea iznijela, nakon stotog dijeljenja knjigu više nije smislena i postaje nemoguća za čitanje.

Upravo kako bi mogla pratiti put koji je knjiga prošla tijekom svog "života" (jer sa svakim novim vlasnikom ona se mijenja i "raspada"), njen put bilježi se u Cultureblocku, javnoj bazi podataka koja funkcionira poput blockchaina. U njoj se bilježi tko je sve imao knjigu i kome ju je proslijedio.

"Željeli smo podijeliti i istražiti ideju da vlasništvo nad digitalnim može biti različito od streama ili dozvole pristupa te da je tehnologija nešto što može inspirirati pisce kako bi pomaknuli granice forme i broja riječi", pojasnila je motive iza stvaranja dinamičke knjige Tea Uglow.

Želite li i vi biti dio eksperimenta, besplatno preuzmite knjigu i kad ju pročitate podijelite ju dalje. Tko zna kako će na kraju izgledati vaša verzija dinamičke knjige?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti