Upozorenje zaposlenicima tehnoloških kompanija: Ne putujte u SAD, osim ako ne morate!

Dio tehnoloških kompanija upozorio je svoje zaposlenike da im je bolje ne putovati u SAD kako ne bi upali u probleme poput Meng Wanzhou.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.12.2018. / 08:14

Kineski zrakoplov (Foto: AFP) (Foto: Afp)

I dalje rastu tenzije između SAD-a i Kine - nakon trgovinskog rata i uhićenja direktorice korporativnih financija Huaweia Meng Wanzhou, čini se kako se uvukao strah u tehnološke kompanije i na istoku i zapadu oko mogućnosti novih uhićenja i odmazdi.

Tako su iz Cisca poslali mail u kojem su zaposlenicima savjetovali izbjegavanje putovanja u Kinu (osim onih koja su neodgodiva) zbog mogućnosti odmazde zbog uhićenja Wanzhou. Nakon što se mail pojavio u javnosti, iz Cisca su rekli da je riječ o pogrešnom mailu koji je poslan dijelu zaposlenika te da ne predstavlja politiku kompanije.

Još ranije su i neke banke poput UBS Groupa, CitiGroupa i JP Morgana upozorili svoje zaposlenike i savjetovali im da dobro razmisle o putovanju u Kinu (razlog je, među inim, bio uhićenje zaposlenika UBS Groupa u Pekingu).

Čini se kako sad istim smjerom kreću i kineske kompanije te su zaposlenici u nekim tehnološkim kompanijama upozoreni na opasnost od putovanja u SAD. Savjetuje im se da odustanu od putovanja koja nisu obavezna, a oni koji se odluče na put u Ameriku upozoravaku se da izbrišu sav osjetljiv sadržaj s računala, pametnih telefona i drugih uređaja.

Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova kažu kako im nisu priloženi nikakvi konkretni dokazi da je Meng prekršila neki zakon u SAD-u ili Kanadi. Isto govore i iz Huaweija s kojima Amerikanci nisu podijelili previše informacija niti su svjesni kršenja zakona od strane Meng. Ona više nije u kanadskom zatvoru, no do veljače i donošenja odluke o izručenju SAD-u mora nositi GPS narukvicu i bit će pod stalnim nadzorom.

Izvor: Independent

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti