USB napunio 20 godina postojanja

Na USB tehnologiji nikada nitko nije zaradio pa tako ni njegov tvorac...

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.11.2015. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Universal Serial Bus, odnosno USB, jučer je napunio 20 godina postojanja, a procjenjuje se da se danas koristi u preko 10 milijardi uređaja.

Ajay Bhatt, Intelov Chief Systems Technologyst i čovjek koji je tvorac USB tehnologije, na tome nije zaradio ni dolara, ali on s tim nema nikakvih problema jer, kako kaže, "Ne radim ove stvari za novac". 

Htio sam donijeti promjenu i olakšati svakodnevno korištenje tehnologije. Ne pruža se često prilika za donošenje značajne promjene", zaključio je Bhatt.

Na USB tehnologiji nitko ne zarađuje, Intel je vlasnik svih patenata koji su vezani za nju, i kao veliko ime koje je stalo iza Bhattove ideje, odlučio je standard učiniti otvorenim od samog početka.

Danas se USB smatra standardom za povezivanje različitih uređaja, a mnoge kompanije, među njima i Apple i Microsoft, nisu s puno entuzijazma dočekale ideju o ovom standardu kada se pojavio polovicom devedesetih godina. Ipak, nesumnjivo je da je ovaj izum svijet učinio lakšim i povezanijim.

Ajay Bhatt je možda propustio priliku za zaradu stotina milijuna dolara od ovog izuma, ali smatra da je njegov doprinos cjelokupnoj računalnoj industriji nešto što će sve to nadomjestiti.

Osnovna ideja je bila da se PC učini lakšim za korištenje te da se na taj način potakne širenje upotrebe PC računala u svakodnevnoj upotrebi, a USB je svakako uvelike doprinio tom cilju.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti