Usklađeni Crveni planet i ''krvavi Mjesec'' zadivit će promatrače

Vrijeme potpune pomrčine trajat će 103 minute, najduže u ovom stoljeću, objavilo je Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu.

Martina Čizmić | 26.07.2018. / 08:58

Pomrčina Mjeseca (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Najdulja ovostoljetna pomrčina "krvavog mjeseca" u petak poklopit će se s najvećim približavanjem Marsa Zemlji u posljednjih 15 godina, pa će promatrači imati uzbudljivi dvostruki astronomski ugođaj.

Mjesec će u petak djelomično ili potpuno biti u Zemljinoj sjeni šest sati i 14 minuta, kažu astronomi.

Vrijeme potpune pomrčine trajat će 103 minute, najduže u ovom stoljeću, objavilo je Kraljevsko astronomsko društvo u Londonu.

U isto će se vrijeme Mars nadviti nad Mjesecom, što će se na nebu moći vidjeti golim okom.

Naš susjedni planet bit će neuobičajeno velik i svijetao, udaljen samo 57,7 milijuna kilometara od Zemlje na svojoj kružnoj orbiti oko Sunca.

Imamo rijetko i zanimljivo poklapanje dvaju fenomena, rekao je Pascal Descamps, astronom iz Pariškog opservatorija za AFP.

Mjesec će biti bakreno-crvenkast, a pored njega Mars, svijetao i blago narančaste boje, dodao je.

Promatrači će na južnoj polutki imati najbolje pozicije za spektakularan pogled, osobito oni iz južne Afrike, Australije, Indije i Madagaskara, iako će pojava djelomično biti vidljiva i u Europi i južnoj Americi.

Potpuna pomračina Mjeseca zbiva se kada se Zemlja nađe u ravnini točno između Mjeseca i Sunca te upija zrake svjetlosti koje normalno obasjavaju naš satelit svjetložutom bojom.

Mjesec putuje do sličnog položaja svakog mjeseca, ali nagib njegove orbite određuje prolazi li iznad ili ispod Zemljine sjene. Zbog toga pomrčina Mjeseca nije tako česta.

Kada se sva tri nebeska tijela poredaju jedno za drugim, Zemljina atmosfera raspršuje plavu svjetlost prema Suncu reflektirajući crvenu svjetlost na Mjesec te mu tako daje ružičasto-rumenu boju. To se naziva "krvavim Mjesecom".

NASA je u međuvremenu upozorila na obmane koje se šire društvenim mrežama i tvrde da će Mars tijekom pomrčine biti velik kao i Mjesec.

Kada bi to bila istina, bili bismo u velikom problemu zbog gravitacijskih sila na Zemlji, Marsu i i našem Mjesecu! tvrde na službenoj stranici NASA-e.

Mars će se vrlo vjerojatno u vidokrugu pojaviti kao velika svijetla zvijezda, a promatrači neće trebati zaštitu za oči.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti