Uskoro stiže 'selfie pay' za sigurniju online kupovinu

MasterCardova tehnologija koja će snimanjem selfija potvrditi identitet korisnika i online plaćanje u nekim će zemljama biti dostupna od ljeta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.02.2016. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako je plaćanje putem interneta sve popularnije te će broj transakcija obavljenih putem računala i mobilnih uređaja konstantno rasti, veliki broj ljudi i dalje izbjegava ovakav način plaćanja, a razlog je – sigurnost. Hakiranja, krađe identiteta, razbijanje šifri, nesigurne online trgovine samo su neke od stvari kojih se korisnici boje prilikom online plaćanja, zbog čega dio njih i dalje odlazi na poštu ili u banku i tamo obavlja plaćanja. No, možda će se zbog najnovije tehnologije koju je predstavio MasterCard i koja omogućuje još sigurniju kupovinu putem interneta ipak predomisliti i, umjesto čekanja u redovima u bankama, plaćanja brzo i jednostavno obavljati online.

MasterCard je još prošle godine počeo s testiranjem tzv. selfie tehnologije koja identitet korisnika i potvrdu online plaćanja vrši putem prepoznavanja lica, a s obzirom na pozitivne reakcije korisnika, uskoro će ova tehnologija postati dostupna korisnicima u nekim zemljama. Za njeno korištenje prvo je potrebno skinuti posebnu aplikaciju na telefon ili tablet i unutar nje upisati podatke o korisniku, broj računa, datum isteka kartice i slično. Nakon toga potrebno je snimiti selfie (korisnik će morati trepnuti kako bi dokazao da snima svoje lice, a ne npr. fotografiju, a iz MasterCarda kažu kako koriste algoritme koji će moći prepoznati ako netko pokušava prevariti sustav s videozapisom) koji će se prilikom obavljanja online transakcija koristiti za potvrdu plaćanja. Osim potvrde plaćanja sa selfijima, MasterCard već testira i potvrdu plaćanja prepoznavanjem otkucaja srca – poseban senzor moći će očitavati elektrokardiogram koji je jedinstven za svaku osobu, a iako su dosadašnje reakcije na ovu tehnologiju pozitivne, na njeno uvođenje morat ćemo sačekati još neko vrijeme.

Za prepoznavanje otkucaja srca koristit će se poseban senzor koji može biti ugrađen u pametni sat, narukvicu i ogrlicu te korisnici, za razliku od snimanja selfija ili stavljanja prsta na senzor otiska prstiju, neće morati poduzimati nikakve akcije kako bi potvrdili svoj identitet i plaćanje, već će sustav automatski prepoznati podatke sa senzora, čime se dodatno ubrzava autentifikacija korisnika i online plaćanje.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti