Uspjeh najvažnijeg Appleova telefona ovisi o – Samsungu!

Najvažniji novitet iPhonea 8/X bit će OLED ekran, a za njegovu proizvodnju zadužen je Samsung Display

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2017. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Još je nekoliko dana ostalo do konferencije na kojoj će Apple predstaviti tri nova modela iPhonea – nasljednike aktualnih sedmica i smartphone koji bi trebao obilježiti deset godina od predstavljanja prvog modela telefona ove kompanije i najjači iPhone dosad. Ime ovog uređaja još nije poznato, a umjesto iPhonea 8 o kojem se dug pričalo, sve je više informacija kako će se ovaj uređaj prodavati kao iPhone X.

Ime ipak nije toliko važno kao opcije koje će imati – većina opcija manje-više već nam je poznata (ne iz službenih kanala već od analitičara i tajnih izvora) te bi najvažniji novitet trebao biti ekran. Umjesto dosadašnjeg LCD-a, iPhone X/8 imat će OLED ekran koji će zauzimati gotovo cijeli prednji dio telefona, a za čiju će proizvodnu biti zadužen Appleov najveći konkurent i dominantna kompanija na tržištu pametnih telefona Samsung (tj. Samsung Display).

Ovu je informaciju za Business Insider potvrdio i vjerojatno najpoznatiji analitičar koji godinama prati Apple – Ming-Chi Kuo. On kaže kako jedino Samsung može Appleu isporučiti dovoljne količine ekrana (iako su i te količine premale za trenutnu potražnju Cookove kompanije), zbog čega je južnokorejska kompanija u odličnoj pregovaračkoj poziciji što se tiče dogovora o cijenama. Cijena jednog takvog ekrana po telefonu iznosi između 120 i 130 dolara, dok je cijena 5,5-inčnog LCD-a između 45 i 55 dolara po komadu, i to je jedan od razloga (uz ostale novitete poput bežičnog punjenja baterije koje se očekuje) zbog kojeg bi cijena ovog telefona trebala iznositi 1000 dolara.

Prema informacijama ovog analitičara, za ovaj kvartal Samsung bi mogao napraviti između 2 i 4 milijuna ekrana, a sljedeće godine između 45 i 50 milijuna te Apple trenutno traži još jednog dobavljača OLED ekrana kako bi proizvodnja pratila očekivano visoku potražnju, ali i kako ne bi u potpunosti ovisili o Samsungu. Kuo kaže kako i na Samsungu leži velika odgovornost jer bi svaki eventualni zastoj ili usporavanje rada u Samsung Displayu direktno utjecali na Apple i dostupnost iPhonea.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti