Utjerivači dugova sada dužnike mogu kontaktirati putem društvenih mreža

U SAD-u je nadopunjen zakon prema kojem se utjerivačima dugova omogućuje kontaktiranje dužnika putem društvenih mreža, ali uz određena ograničenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.12.2021. / 16:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u je način na koji utjerivači dugova mogu kontaktirati i komunicirati s dužnicima do sada bio uređen po zakonu iz - 1977. godine. Jasno, od tada se puno toga promijenilo, a pogotovo se i to radikalno promijenio način na koji možemo komunicirati s drugim osobama. Kako s tim starim zakonom nije obuhvaćen dio o modernim komunikacijskim platformama, taj se dio činio kao neka neodređena, odnosno siva zona.

Slika nije dostupna Facebook traži od policije da prestane koristiti lažne profile za špijuniranje korisnika na toj mreži

To je ispravljeno zakonom koji je donesen još prošle godine, a na snagu je stupio s posljednjim danom studenog. Promjenama u zakonu posebno je uređen način na koji utjerivači dugova mogu kontaktirati dužnike putem emaila, poruka i društvenih mreža.

S jedne strane, zakonom je utjerivačima dugova dopušteno kontaktirati dužnike putem mreža poput Facebooka, Instagrama i drugih, no ipak im se nameću određena ograničenja, odnosno jasno je naglašen način na koji to ne smiju raditi.

Utjerivači dugova tako ne smiju javno kontaktirati osobe koje im duguju novac - npr. na zidu Facebooka, spominjanjem u tvitovima i slično, već im je dopuštena samo privatna komunikacija - slanjem privatnih/direktnih poruka dužnicima. Također, oni se moraju odmah predstaviti, odnosno napisati svoje ime i naglasiti kako ih kontaktiraju zbog dugovanja tako da ne smiju ući u komunikaciju s njima i naknadno im reći tko su, tj. ne smiju im prvo poslati zahtjev za prijateljstvom i onda se predstaviti. Posljednja važna stvar vezana uz promjene zakona jest da se dužnici mogu odlučiti da ne primaju poruke na određenoj društvenoj mreži ili platformi.

Slika nije dostupna Tamna strana Facebooka: Istraživanje otkrilo kako je za oko 360 milijuna korisnika ta aplikacija - štetna

Dugovi američkih kućanstava u prošlom su kvartalu prvi put premašili cifru of čak 15 bilijuna dolara, što predstavlja povećanje veće od šest posto u odnosu na isti kvartal godinu ranije.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti