Uvođenje indeksa zelenih ICT mreža je preduvjet smanjenja ugljičnog otiska industrije koja koristi sve više podataka

Posebno su istaknuli vizualizaciju potrošnje energije i učinkovitost mrežne opreme te razvijanje objedinjenih mjernih formula i algoritama koje bi omogućilo učinkovitije prikupljanje, izvještavanje, brojanje i predstavljanje podataka indikatora mrežne infrastrukture.

Martina Čizmić | 27.07.2022. / 16:36

Zeleni ICT, ilustracija (Foto: Getty Images)

Predstavnici različitih organizacija i poduzeća iz ICT industrije na Huaweijevom predstavljanju rješenja za zeleni razvoj tijekom Win-Win·Huawei Innovation Weeka pozvali su na uspostavu zelenog sustava indeksiranja ICT mreže s niskom emisijom ugljika. Organizacije koje podupiru ovaj potez uključuju Kinesko udruženje za komunikacijske standarde (CCSA), Kinesku akademiju informacijske i komunikacijske tehnologije (CAICT), China Mobile, China Unicom, China Telecom i Huawei.

Ryan Ding, predsjednik Huawei Carrier BG, otvorio je događaj objašnjavajući kako će poboljšanje energetske učinkovitosti postojeće ICT infrastrukture biti ključno za razvoj ICT industrije.

U narednih pet do deset godina, porast emisija ugljika uzrokovanih povećanjem podatkovnog prometa postat će globalni problem s kojim se moramo uhvatiti u koštac. Poboljšanje energetske učinkovitosti je najbolji alat za rješavanje problema između povećanja potrošnje energije i zelenog razvoja, istaknuo je Ding.

Ostali sudionici su se složili da je potreban sveobuhvatan sustav indeksa za procjenu energetske učinkovitosti mrežne infrastrukture koji mjeri učinkovitost rada i održavanja mreže te opreme na lokaciji i energetske pomoćne opreme. Govornici su se dotaknuli različitih zahtjeva koje bi imali za takav sustav, uključujući sposobnost koordinacije napora u očuvanju energije te podršku razvoju novih ciljeva ICT infrastrukture. 

Posebno su istaknuli vizualizaciju potrošnje energije i učinkovitost mrežne opreme te razvijanje objedinjenih mjernih formula i algoritama koje bi omogućilo učinkovitije prikupljanje, izvještavanje, brojanje i predstavljanje podataka indikatora mrežne infrastrukture.

Također, ističu mogućnost automatizirane optimizacije indikatora. Naime, daljnje istraživanje aplikacija umjetne inteligencije također bi pomoglo operaterima da postignu automatizirano upravljanje ovom vrstom sustava indeksa. Jedinstveni standardi za cijelu industriju pomogli bi podržati učinkovito i automatizirano prikupljanje i mjerenje pokazatelja, tako da integrirane platforme za upravljanje energetskom učinkovitošću mogu optimizirati energetsku učinkovitost mreže u stvarnom vremenu.

Na kraju tu su i smjernice za izgradnju mrežne infrastrukture s niskim udjelom ugljika. Ističu da bi se sustav trebao konstantno ocjenjivati i optimizirati kako bi se ubrzao razvoj zelenih i niskouljičnih 5G mreža, podatkovnih centara i optičkih mreža te potaknule inovacije u tehnologiji energetske učinkovitosti mreže.

Kao ključni akteri u industriji, naš je posao da zajedno radimo na inovacijama i surađujemo u više domena, da uspostavimo indikatore energetske učinkovitosti i standardni sustav, da olakšamo dekarbonizaciju ICT industrije i pridonesemo prosperitetijoj globalnoj ICT industriji, istaknuo je dr. Philip Song, glavni direktor marketinga Huawei Carrier BG.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti