Uz pomoć hrvatskog startupa: Digitalni ID novčanik uskoro će biti dostupan u BiH

Identity Consortium zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2024. / 15:10

Najavljen razvoj digitalnog ID novčanika u BiH (Foto: Identyum)

Iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BIH) objavili su kako su napravili veliki korak prema digitalnoj transformaciji i postizanju ciljeva održivog razvoja u kontekstu pristupanja ove zemlje Europskoj uniji. U okviru modernizacije usluga pokrenuli su pilot-projekt uspostave digitalnog novčanika IDDEEA platforma za digitalni identitet, na kojem su surađivali i s hrvatskim tehnološkim startupom Identity Consortium.

Slika nije dostupna U Hrvatskoj je dostupno rješenje za jednostavno elektroničko potpisivanje

Ovaj pilot-projekt dio je šireg projekta Digitalizacija i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH (EU4DigitalSME), a provodi se uz podršku Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i njemačke vlade.

U okviru ovog pilot projekta, u suradnji s tvrtkom Adverta Pro d.o.o., Identity Consortium zadužen je za izradu jedinstvene platforme za upravljanje identitetom (pozadinskog sustava i mobilne aplikacije) koja će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine kreiranje i korištenje digitalnog identiteta za identifikaciju, za autentikaciju na javnim i privatnim servisima, kao i za digitalno potpisivanje dokumenata. Identyum će tako osigurati usklađenost Bosne i Hercegovine s najnovijim europskim regulativama i time joj omogućiti lakšu integraciju u europski digitalni ekosustav. Početak uporabe digitalnog novčanika očekuje se u prvoj polovici sljedeće godine.

Slika nije dostupna Fintech startupovi Cantab PI i Identity Consortium sklopili stratešku suradnju

Kako je komentirao izvršni direktor Identyuma Robert Ilijaš, implementacijom spomenutog rješenja stvorit će se temeljna nacionalna infrastruktura nužna za digitalnu transformaciju BiH, čime će se osigurati udaljena, automatizirana, ali i zakonski valjana elektronička identifikacija i autentifikacija građana. Bosna i Hercegovina će time preskočiti nekoliko faza razvoja kroz koje su prolazile zemlje EU te će odmah biti uz bok naprednim zemljama EU koje trenutno rade na implementaciji svojih nacionalnih ID novčanika, objašnjava Ilijaš.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti