Nakon što je lansiranje europske sonde Juice prema Jupiteru u četvrtak 13. travnja odgođeno zbog vremenskih uvjeta, točnije visokog rizika od udara groma, samo 24 sata kasnije, lansiranje je odrađeno bez problema. 

Raketa Ariane 5 s letjelicom Juice otisnula se na dugo putovanje prema Jupiteru. 

Podsjetimo, misija Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) bit će lansirana iz europske svemirske luke Kourouu u Francuskoj Gvajani pomoću rakete Ariane 5.

Ako sve prođe u redu, 28 minuta kasnije letjelica Juice odvojit će se od Ariane 5 i krenuti na put prema Jupiteru.

Predviđa se da bi letjelica Juice do Jupitera trebala stići u srpnju 2031. godine, nakon čega će provesti tri i pol godine kružeći oko planeta i njegovih triju mjeseca - Ganimeda, Kalista i Europe te istražujući njihove atmosfere i površine. Pred sam kraj misije usredotočit će se isključivo na orbitu oko Ganimeda, čime će postati prva svemirska letjelica koja će kružiti oko mjeseca u vanjskom dijelu Sunčeva sustava.

Planetarni znanstvenici još od 1970-ih godina i misija Pioneer i Voyager, pokušavaju zaviriti ispod površine Jupitera i njegovih pratitelja. Nadaju se da će Juice sa svojih 10 instrumenata pomoći u određivanju koliko su duboki oceani, sadrže li slanu ili slatku vodu i kako ta voda opstaje na svakom od mjeseca. Juice bi mogao otkriti i njihove rotacije, gravitacije, oblik, unutarnju strukturu i zaviriti ispod površine zahvaljujući svojim radarima.

Instrumenti na letjelici Juice (Foto: ATG under contract to ESA)

Tijekom svoje misije Juice će provesti i detaljnu analizu Jupitera i njegova složenog magnetskog i radijacijskog polja te pokušati dati uvid u to kako je Jupiter uopće nastao. Upravo bi razumijevanje podrijetla Jupitera moglo pomoći znanstvenicima u otkrivanju sličnih planeta i izvan našeg Sunčeva sustava. Naime, Jupiterovo magnetsko polje 20 je puta jače od Zemljina te direktno utječe na njegove mjesece.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju