Valve predstavio poboljšanu verziju Steam Decka

U prodaji će ostati jedna verzija originalne konzole, a od 16. studenog počet će prodaja nadograđenih verzija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.11.2023. / 09:07

Steam Deck (Foto: Valve)

Valve je najavio poboljšanu verziju svoje dlanovne igraće konzole Steam koja dolazi s nekoliko noviteta koji bi trebali omogućiti još bolje iskustvo igranja. U odnosu na prvu verziju, novi model sada dolazi s OLED ekranom koji ima podršku za HDR, a kako su okviri oko ekrana manji, njegova je dijagonala blago narasla - sa 7 na 7,4 inča. Frekvencija osvježavanja ekrana sada iznosi 90 Hz, dok je rezolucija ostala ista, 1280x800 piksela.

Xbox Hoćemo li jednom vidjeti i dlanovni Xbox? Microsoft je imao planove…

Osim ekrana, Valve je na ovom modeli povećao i maksimalni kapacitet pohrane podataka, uređaj sada dolazi s podrškom za WiFi 6E te, što će mnogima biti jako važno, poboljšana je i baterija koja sada duže traje. Steam Deck je sada dostupan i u verziji s 1TB prostora za pohranu, dok uređaj i dalje ima 16GB memorije.

Što se tiče performansi, one bi trebale ostati iste kao i na originalnom modelu te Steam Deck i dalje pokreće čip baziran na Zen 2 arhitekturi, a zahvaljujući nekim hardverskim poboljšanjima, dodatno je smanjena potrošnja baterije. Od ostalih noviteta, treba naglasiti kako je Steam Deck sada lakši, manje se zagrijava i općenito je tiši. Valve je nadogradio i kontrolere koje sada dolaze s poboljšanom taktilnosti i responzivnosti.

S ovim modelom mijenjaju se i cijene. Dva originalna modela povlače se s tržišta, odnosno jednom kada se svi modeli rasprodaju, oni se više neće prodavati - model kapaciteta 64GB i model kapaciteta 512GB. U prodaji će ostati jedan LCD model, kapaciteta 256GB koji će se prodavati po cijeni od 399 dolara. To će biti osnovni model Steam Decka, dok će cijena boljih modela s OLED ekranima i više memorije iznositi 549 dolara (model s 512GB) te 649 dolara za model s 1TB prostora za pohranu podataka. Prodaja novih modela počinje 16. studenog.

Slika nije dostupna Valve predstavio Steam Deck, konkurenta Nintendo Switchu na kojem se mogu igrati igre za PC

Dok je s ovim modelom Valve samo nadogradio i blago poboljšao svoju dlanovnu konzolu koja se do sada pokazala iznimno popularnom među gamerima, iz kompanije su potvrdili da rade i na njenom nasljedniku, odnosno potpuno novom modelu. Iako nisu spominjali nikakve detalje, već sada je jasno kako će Steam Deck 2 imati puno jači i napredniji hardver, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Valve povećati dijagonalu ekrana ili će ostati pri dijagonali od 7,4 inča.

Jedino što je poznato vezano uz model Steam Deck 2 jest da se na tržištu neće pojaviti brzo, već za dvije ili tri godine.

Izvor: Tech Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti