Valve predstavio Steam Deck, konkurenta Nintendo Switchu na kojem se mogu igrati igre za PC

U Valveu se nadaju da će gameri, umjesto na mobitelima ili na Switchu, u igrama uživati na njihovoj prijenosnoj konzoli.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.07.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Glasine koje su internetom kružile u posljednje vrijeme pokazale su se istinitima te je Valve jučer predstavio prijenosnu igraću konzolu Steam Deck. Uređaj se može prednaručiti već danas, dok njegova prodaja počinje u prosincu, a svi zainteresirani za njega će morati platiti 399 dolara, odnosno oni koji žele više memorije morat će platiti još i više - do 650 dolara.

Slika nije dostupna Predstavljen novi model Nintendove konzole s većim OLED ekranom

Dovoljan je samo jedan pogled na konzolu za zaključak da je riječ o uređaju koji će se na tržištu boriti s Nintendovom konzolom Switch, tj. Switch Lite. Dijagonala ekrana iznosi 7 inča, uz rezoluciju od 1280x800 piksela, a riječ je o LCD-u. Naravno, mnogi bi više željeli vidjeti OLED ekran i višu rezoluciju, no to bi značilo i veće troškove, odnosno veću cijenu samog uređaja. Steam Deck radi AMD-ovu hardveru te ga pokreće četverojezgreni procesor napravljen na Zen 2 arhitekturi, dok je grafika bazirana na AMD-ovoj RDNA 2 arhitekturi - riječ je o istoj tehnologiji koja pokreće nove generacije konzole Sonyja i Microsofta.

Ostale opcije uključuju 16 GB memorije, podršku za Bluetooth, izlaz za slušalice te USB-C priključak. Zanimljivo, dolazi is DisplayPortom 1.4 tako da ga se može povezati i s monitorima. Operativni sustav na kojem je baziran nije Windows, već radi na vlastitom softveru SteamOS 3.0. Kada se Steam Deck pokrene, korisnici se prvo moraju prijaviti na svoj račun na Steamu, nakon čega mogu početi s preuzimanjem i instalacijom igara. Iako ne radi na Windowsima, iz Valvea kažu kako je to u biti klasičan PC na koji se može instalirati softver trećih strana.

Slika nije dostupna Roblox stiže i na PlayStation i Switch?

Osnovni model koji će se prodavati po cijeni od 399 dolara dolazi sa 64 GB eMMC prostora za pohranu podataka, što vjerojatno neće zadovoljiti potrebe gamera koji će, ako žele više prostora i veću brzinu, trebati odabrati model s 256 GB SSD-a koji stoji 529 dolara, odnosno model s 512 SSD-a čija cijena iznosi 649 dolara. Ipak, dobra je vijest da svi modeli imaju utor za microSD memorijske kartice.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti