Vaš sljedeći auto mogao bi biti smartphone

Zanimljiv članak Doug Gross-a za CNN, koji govori o integraciji nove tehnologije u automobile. U bliskoj budućnosti, veliki postotak novih automobila omogućuvati će ažuriranja Facebook statusa putem govora, te surfanje webom sa sjedala vozača.

Zimo Zimo Zimo | 19.10.2010. / 15:49

Vaš sljedeći auto mogao bi biti smartphone

Zanimljiv članak Doug Gross-a za CNN, koji govori o integraciji nove tehnologije u automobile. U bliskoj budućnosti, veliki postotak novih automobila omogućavati će ažuriranja Facebook statusa putem govora, te surfanje webom sa sjedala vozača.

Opasno? Možda. Ford, General Motors i još nekoliko auto kompanija, ističe kako je ovo sigurniji način za vozače da rade ono što već mnogi rade kad voze - koriste mobilne telefone u vožnji. Sa druge strane stručnjaci za sigurnost ne slažu se tom izjavom, jer ističu kako hands-free uređaji omogućuju sigurniju vožnju. Russ Rader iz instituta za sigurnost na autocestama, rekao je kako još uvijek ne znamo kako će vozači integrirati takve sisteme u svoje vozačko okruženje.

Ford i AppLink

Do kraja ove godine, Ford planira proizvesti 'App Link', sistem kontrole putem govora, koji povezuje aplikacije sa smartphonea u neke modele svojih automobila. Koristiti će se Android i BlackBerry sistem, a do kraja godine na raspolaganju će biti i iPhone i Windows Phone 7 sistem. Ova tehnologija biti će dostupna u 80% Fordovih automobila u sljedećih 5 godina.

No u ovaj posao nisu uključene samo automobilske kompanije. Pandora (online radio streaming), podacast i Wi-Fi promoviraju se kroz General Motorsov OnStar system, koji bi u budućnosti trebao podržavati i mogućnost ažuiraranja Facebook statusa i slanja SMS poruka putem govora (voice control).

Microsoft i KIA udružili su se kako bi napravili UVO, touchscreen i govorom dostupan sistem, koji vozaču omogućuje razgovore, slanje SMS-a, mijenjanje radio postaja i pretraživanje glazbe i playlista i to sve na 4.7' zaslonu.

Početkom godine, Pioneer je objavio unaprijeđeni stereo sistem sa integriranim mapama, Pandora stranicom i ostalim aplikacijama, te mogućnost komunikacije iPoda sa kućnim računalima.

Rader, čija je grupa osnovana od strane indrustrije za sigurnost kako bi pomogli smanjiti broj automobilskih nesreća, priznao je kako tehnologija pametnih telefona, čak i fizički držanje telefona jednom rukom i upravljača drugom rukom, nije jedini razlog skretanja pozornosti vozača. 'Ometanje vozača u vožnji nije novost', rekao je, te nadodao kako to nije nastalo odjednom radi inovativnosti tehnologije, već da vozači koji puno koriste telefone u vožnji, obično bivaju ometeni radi drugih razloga.

Koje je vaše mišljenje o integraciji ovakve tehnologije u automobile? Opasno ili korisno?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti