Već za dvije godine zračni taksiji povezat će aerodrom u Chicagu s centrom grada

Za putovanje koje danas može trajati i do sat vremena, s letećim taksijima trebat će desetak minuta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2023. / 17:38

Zračni taksi (Foto: Archer Aviation)

U Zagrebu već godinama slušamo priče o boljoj povezanosti javnim prijevozom od zračne luke do gradom, no i dalje sve ostaje samo na - pričama. Dok se s nestrpljenjem čeka izgradnja tramvaja ili željeznice od centra do ZL Franjo Tuđman, mnogi vjeruju kako će sve ostati na čekanju Godota pa valja vidjeti na kakvim inovacijama rade drugi gradovi u načinu povezivanja grada sa zračnom lukom.

ALIA 250 Povijesni let iznad New Yorka: Testira se budućnost taksi-prijevoza

Ono što bi u nekoj budućnosti mogao postati trend (naravno, kada se usavrši tehnologija i regulativa da zeleno svjetlo) jest - zračni prijevoz. Od zračne luke do centra grada ljude bi tako mogli prevoziti leteći taksiji. O takvim se vozilima, odnosno letjelicama govori već neko vrijeme, no i dalje nema prve takve usluge koja bi ljude prevozila zračnim putem do željene destinacije.

No čini se kako se taj dan ipak bliži, barem ako ćemo vjerovati ekipi iz Archer Aviationa. Oni su prošli tjedan potpisali partnerstvo s United Airlinesom za pokretanje prve komercijalne linije zračnog taksija koje će pokretati električni motori. Servis bi trebao postati aktivan za dvije godine i povezivat će zračnu luku O`Hare s centrom Chicaga. Trenutačno je do aerodroma iz centra cestom potrebno od 35 minuta pa do sat vremena vožnje, ovisno o prometu, dok vožnja vlakom traje oko 45 minuta.

Zračni taksi trebao bi takvo putovanje značajno ubrzati i skratiti na samo 10 minuta. Trenutačni plan je imati samo jednu rutu do helidroma u centru grada, dok bi se s vremenom trebao povećati broj helidroma na usputnim stanicama.

Nije teško pretpostaviti kako takva usluga neće biti jeftina i da će biti rezervirana samo za one dubljeg džepa, iako iz Archera kažu kako će biti cjenovno konkurentna za putnike.

Wisk Aero Boeingova kompanija predstavila autonomni zračni taksi

Inače, United Airlines je prošle godine naručio 200 električnih taksija od Eve Air Mobilityja tako da je jasno kako ova kompanija, kada su u pitanju električni zračni taksiji, ima velike planove i želi biti jedan od predvodnika na tržištu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti