Večeras na Zemlju pada satelit! Pratite pad putem vašeg iPhonea ili Androida

Krhotine UARS-a, satelita za istraživanje gorenje atmosfere past će večeras na Zemlju

Zimo Zimo Ivan Klarić | 23.09.2011. / 19:03

Večeras na Zemlju pada satelit! Pratite pad putem vašeg iPhonea ili Androida

Krhotine UARS-a, satelita za istraživanje gorenje atmosfere past će večeras na Zemlju između 57 stupnjeva sjeverne geografske širine i 57 stupnjeva južne geografske širine.

Očekuje se kako će se svemirski otpad rasuti u krugu i do 800 kilometara, no NASA-ini znanstvenici tvrde kako je opasnost da će smeće iz svemira nekog pogoditi minimalna.

Šanse da vas pogodi krhotina su 1:3200. Satelit pada prije nego što se očekivalo, a razlika tomu je ječe emitiranje ultraljubičastih zraka Sunca.

NASA očekuje da će 26 komada masivnog satelita preživjeti visoke temperature kod ulaska u atmosferu i stići do površine Zemlje. NASA i Operativni centar za svemirske operacije Strateškog zapovjedništva SAD-a, pozorno prate pad satelita ali će moći točno odrediti zonu njegova udara tek kada dođe na 10,000 km, odnosno dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.


Pratite pad i putem smartphonea


Ukoliko nećete biti pri računalu, a ipak želite pratiti pad satelita, to možete učiniti pomoću svog iPhonea ili Androida.

Unutar Aplikacije Satellite AR, dostupnoj na Android Marketu, moguće je putem privremene funkcije pratiti pad satelita. Ako pak koristite iPhone, odnosno iOS, pad satelita možete pratiti pomoću aplikacije Satellite Flybys.

Pad satelita u živo možete pratiti na ZIMO-u.

Photo via FoxNews

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti