U jednoj studiji u kojoj je sudjelovalo 44 000 primatelja dvije doze cjepiva Pfizer/BioNTech, znanstvenici nisu otkrili razliku u nuspojavama koje je iskusilo gotovo 4 000 sudionika koji su prije ili sada bolovali od raka.

U drugom ispitivanju znanstvenici su proučavali 791 bolesnika s rakom koji su primili dvije doze cjepiva Moderne. 28 dana nakon primjene druge doze, odgovarajuće razine protutijela na virus u krvi nađene su kod 84 posto pacijenata s rakom koji su primali kemoterapiju, 89 posto pacijenata koji su primali kemoterapiju u kombinaciji s lijekom za imunoterapiju, te kod 93 posto pacijenata koji su bili samo na imunoterapiji.

Ti rezultati dobri su kad se uspoređuju s protutijelma izmjerenim kod ljudi koji ne boluju od raka, prema predstavniku za tisak Europskog društva za medicinsku onkologiju (ESMO), dr. Antoniju Passaru.

Visoke stope učinkovitosti cjepiva uočene u ispitivanoj populaciji, bez obzira na vrstu liječenja protiv raka, predstavljaju snažnu i ohrabrujuću poruku za pacijente i njihove liječnike, rekao je u priopćenju. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju